U Jajcu počinju 'Pozorišne igre mladih'

“Pozorišne igre Bosne i Hercegovine”, najstariji teatarski festival u našoj zemlji, ove godine će 38. put biti održane na sceni Doma kulture Jajce. Ova proslava pozorišta, koja će trajati do 7. jula, zvanično počinje večeras dodjelom ključa grada doajenu bh. glumišta Vladi Keroševiću.

Tokom trajanja Igara publika u Jajcu moći će u takmičarskom programu da pogleda šest predstava: “Karolina Nojber” autora Nebojše Romčevića, reditelja Kokana Mladenovića (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca (Narodno pozorište Tuzla), “Zečija rupa” autora Davida Lindsay-Abaire u režiji Lajle Kaikčije (Hrvatsko narodno kazalište Mostar), “Pink moon” po tekstu Darija Bevande te u režiji Saše Peševskog (Bosansko narodno pozorište Zenica), “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i “Mirišu li jorgovani u New Yorku” Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića (Narodno pozorište Tuzla).

Te predstave, u konkurenciji 18 prijavljenih, odabrao je selektor ovogodišnjih Igara, teatrolog i direktor Umjetničke galerije BiH u Sarajevu Strajo Krsmanović.

Direktorica Doma kulture Jajce, koji je organizator Igara, Smiljka Brtan podsjeća da će i ove godine osim glavnog biti upriličen i bogat prateći program te da će gosti i publika u Jajcu moći uživati u brojnim i kvalitetnim sadržajima pratećeg programa Festivala.

Tako će publika u Jajcu imati priliku da pogleda predstavu Kazališta iz Virovitice “Seksi rublje” Michele Riml u režiji Lee Anastazije Fleger, te da uživa u koncertima bh. pijaniste Bartolomeja Stankovića i Haydn Gudačkog omladinskog orkestra iz Holandije te izložbama, promocijama knjiga, portretima i drugim sadržajima.

Predstave će ocjenjivati tročlani stručni žiri u sastavu: glumica Hasija Borić, dramaturginja i književnica Ljubica Ostojić te asistentica na Filozofskom fakultetu Mostar i glumica Tina Laco koje će odabrati najbolje među najboljima.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelit će također i žiri publike grada Jajca u sastavu: Igor Lacić, Emsada Leko, Iva Ladan, Pašaga Hodžić i Andrea Radovac.

Direktorica Muzeja AVNOJ-a u Jajcu, te ovogodišnja članica žirija publike Emsada Leko ističe da su Igre u Jajcu daleko najznačajniji kulturni događaj.

Novum.ba

Vezano: