Donji Vakuf danas domaćin tradicionalnog defilea konjanika

Na ovogodišnje, 509. Dane Ajvatovice u Donji Vakuf dolaze i predstavnici prijateljskih gradova Inegola i Akhisara iz Turske, te članovi turskog vojnog orkestra „Mehteran“.

Na putu ka najvećem dovištu muslimana u Evropi, Ajvatovici, sutra 29.juna 2019. godine kroz Donji Vakuf proći će tradicionalna konjica od oko 300 učesnika.

Ponosne konjanike i gorde bajraktare iz brojnih bh.gradova predvodit će Karaulci, baštinici ajvatovačke konjice.

Prenošenje bajraka islama konjicom iz Karaule bio je početak, na ovaj način, obilježavanja Ajvatovice a danas je to najatraktivniji dio manifestacije koji u Donjem Vakufu svake godine  poprate hiljade posjetilaca iz raznih krajeva BiH, a sve više i iz inostranstva.

I ove godine tradiconalnu povorku konjanika koja prolazi kroz Donji Vakuf danas u 16 sati, uveličat će svojim učešćem i članovi vojnog orkestra Mehteran, izviđači, i bajraktari.

Defileu kroz Donji Vakuf pridružit će se i predstavnici turskih gradova s kojima je Donji Vakuf potpisao protokol o bratimljenju. Riječ je o gradovima Inegol i Akhisar.

Centralna manifestacija i svečani program Ajvatovice počinje u nedjelju 30.juna na platou Ajvatovice u 11 sati, a prethodit će mu prozivka bajraka i polazak konjanika ispred Handan-agine džamije u Pruscu, te prolazak kroz stijenu i dova u 10:30 sati.

Novum.ba

Vezano: