38. Pozorišne/Kazališne igre BiH traju do 07.jula

Najstariji bosanskohercegovački teatarski festival Pozorišne/Kazališne igre Jajce svečano su otvorene u subotu u Domu kulture Jajce. Ključ grada Jajca ove godine, u devet festivalskih dana, biće u rukama glumca, reditelja, dramaturga i producenta Vlade Keroševića profesora Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, prvaka dramskog ansambla tuzlanskog Narodnog pozorišta, osnivača Teatra Kabare Tuzla.

Otvaranju Igara prethodila je izložba „Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele” otvorena u holu Doma kulture. 

Selektor ovogodišnjih 38. Igara je dramaturg, teatrolog, profesor Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH. 

Tokom trajanja Igara publika u Jajcu moći će u takmičarskom programu pogledati šest predstava: “Karolina Nojber” autora Nebojše Romčevića, reditelja Kokana Mladenovića (Narodno kazalište Republike Srpske Banja Luka), “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca (Narodno kazalište Tuzla), “Zečija rupa” autora Davida Lindsay-Abaire u režiji Lajle Kaikčije (Hrvatsko narodno kazalište Mostar), “Pink moon” po tekstu Darija Bevande te u režiji Saše Peševskog (Bosansko narodno kazalište Zenica), “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i “Mirišu li jorgovani u New Yorku” Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića (Narodno kazalište Tuzla).

Predstave će ocjenjivati tročlani stručni žiri u sastavu: glumica Hasija Borić, dramaturginja i književnica Ljubica Ostojić i asistentica na Filozofskom fakultetu Mostar i glumica Tina Laco koje će odabrati najbolje među najboljima.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelit će također i žiri publike grada Jajca u sastavu: Igor Lacić, Emsada Leko, Iva Ladan, Pašaga Hodžić i Andrea Radovac.

Ove godine Pozorišne igre izlaze iz okvira naših granica i dobijaju međunarodni značaj. Naime, u pratećem programu predstavit će se Kazalište iz Virovitice s predstavom „Seksi rublje“ u režiji Lee Anastazije Fleger i Omladinski gudački orkestar sa sjevera Holandije – Haydn Youth String Orchestra (HJSO) koji će učestvovati na završnoj večeri kada će se dodijeliti priznanja najboljim pojedincima i predstavama.

Ovogodišnje Pozorišne/Kazališne igre traju do 7. jula. 

Novum.ba

Vezano: