Marš mira iz Nezuka krenuo ka Potočarima

U znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine jutros je iz Nezuka prema Potočarima krenuo Marš mira u kojem učestvuje više od pet hiljada osoba.

Sinoć su se u Nezuku sastale sve grupe koje su prethodnih dana krenule iz raznih dijelova naše zemlje kako bi učestvovale u ovogodišnjem Maršu mira, a među njima je i Viola iz Francuske.

Pješačenje putem spasa fizički je izuzetno naporno, a ove godine učesnici Marša mira će proći originalnom desetokilometarskom trasom Kameničko Brdo kod Bratunca kojom su 1995. godine koračali Podrinjci.

Tim putem se dosad nije prolazilo jer je bio miniran, a na spomenutom lokalitetu pronađeno je 250 posmrtnih ostataka Podrinjaca koji nisu imali sreću da živi izađu na područje Nezuka.

Iz organizacionog odbora Marša mira kažu da je sigurnost učesnika i ovaj put na izuzetno visokom nivou.

Na najznačajnijim lokalitetima za učesnike će biti upriličeni i historijski časovi kako bi se na adekvatan način upoznali o svim strahotama kroz koje su prošli Podrinjci u prošlom ratu.

Dolazak učesnika Marša mira u Potočare se očekuje 10. jula u kasnim poslijepodnevnim satima, a dan kasnije svi oni će prisustvovati kolektivnoj dženazi identificiranih žrtava genocida u Srebrenici.

Novum.ba

Vezano: