Lars-Gunnar Wigemark danas u Travniku o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU

U zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku danas je održan sastanak sa predstavnicima delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, sa saradnicima prisustvovali su sastanku sa premijerom Srednjobosanskog kantona i ministrima u Vladi Srednjobosanskog kantona, te s predstavnicima Skupštine Srednjobosanskog kantona.

„Zadovoljstvo mi je da smo danas u Srednjobosanskom kantonu. To su aktivnosti koje se odvijaju u okviru naših širih promotivnih i komunikacijskih napora koji podrazumijevaju susrete u svim Kantonima u kojima je formirana vlast, a SBK je svakako bio među prvim kantonima u BiH koji je to uradio. Svjesni smo složenosti situacije i zato smo tu da razgovaramo na temu evropskih integracija", kazao je u ambasador Lars-Gunnar Wigemark, te istakao zadovoljstvo urađenim na području SBK. 

„Danas u Travniku smo imali priliku da održimo sastanak za kantonalnim premijerom i ministrima u Vladi SBK te smo ovom prilikom i razgovarali o zdravstvu, obrazovanju, lokalnom ekonomskom razvoju i mišljenja sam da SBK predstavlja jedan uspješan primjer na koji se drugi kantoni mogu integrisati u proces evropskih integracija.“

Nakon sastanka i izjava za medije u Vladi SBK, u Centru za kulturu ooćine Travnik  održava se javna debata o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU.

Pored ambasadora Wigemarka, na debati učestvuju i Anders Hagelberg, švedski ambasador u BiH, Ulrike Hartmann, austrijska ambasadorica u BiH, a po završetku debate planiran je nastavak konsultacija sa Danielom Pejićem, regionalnim ekspertom iz Hrvatske i Ljiljanom Belada, regionalnim ekspertom iz Crne Gore.

Novum.ba

Vezano: