U Bugojnu večeras počinje najstariji teatarski festival u BiH

Bugojno će u periodu od 13. do 20. jula biti domaćin 47. Teatarskog festivala BiH FEDRA, najstarijeg festivala amaterskih pozorišta u Bosni i Hercegovini.

Na sinoć održanoj konferenciji za medije govorili su direktor Festivala Mirza Idrizović, urednik biltena Nedžad Milanović, načelnik Hasan Ajkunić i PR Festivala Edna Supur.

Organizator Festivala je Kulturno-sportski centar Bugojno, u saradnji sa Teatrom FEDRA Bugojno, a generalni pokrovitelj je općina Bugojno.

Direktor Festivala je rekao nešto više o historiji bugojanskog festivala i njegovoj organizaciji, dok je urednik biltena predstavio koncept ovogodišnjeg biltena u kome publika može svakodnevno pročitati detalje o predstavama i učesnicima, uz zanimljive sadržaje bugojanskih umjetnika. Pozvao je sve one koji na bilo koji način žele dati svoj doprinos raznovrsnosti sadržaja biltena, da se jave u redakciju. Načelnik je izrazio zadovoljstvo što je upravo Bugojno domaćin jednog ovakvog festivala i iskoristio priliku da pozove sve građane da ga podrže u što većem broju.

Selektor Festivala Sead Đulić u takmičarski program je uvrstio sedam sljedećih predstava:
– Teatar “Total” Visoko “PROFESIONALAC”, režija: Jesenko Muzaferija i ansambl predstave
– JU Centar za kulturu Zavidovići „IFIGENIJA“, režija: Sanela Ahmić i Alma Osmanović
– DIS – Pozorište mladih Banja Luka „ZAKON ZA GULIVERA”, autor teksta i režija: Ognjen Bogdanović
– Pozorište Travnik „F.K.P.“, režija: Roberto Rifi Zahirović
– HKUD “Dinara” Livno Kazališna scena CLEUNA, „NEBODER”, režija: Dinko Periša
– Gradsko pozorište Trebinje “JEDAN SLUGA, A DVA GOSPODARA”, režija: Željko Milošević
– Teatar FEDRA Bugojno „NOĆ KAD SE” , režija: Marko Vukosav.

Stručni žiri ove godine je sljedećem sastavu: Slađana Zrnić, prvak drame Narodnog pozorišta Republike Srpske, diplomirani dramski umjetnik Emir Sejfić i Dženita Imamović Omerović, glumica i docentica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Moderator okruglih stolova će biti Senad Milanović, diplomirani glumac na Akademiji scenskih umjetnosti u Banjoj Luci.

U Prateći program namijenjen mlađoj publici su uvrštene sljedeće predstave:
– Dječija dramska skupina HKUD Didak Gradnići „KAOS PRIJE PREMIJERE“, režija: Andrijana Zubac
– DP Eko Art Bugojno „ŽABAC I STRANAC“, voditeljice procesa/mentorice: Azra Huskić i Sanja Krnjajić
– Teatar FEDRA Bugojno „JEZIK JE NAJJAČE ORUŽJE“, režija: Ajla Kurtović
– DP Eko Art Bugojno „KUT I JA“, voditeljica procesa: Sanja Krnjajić.

Na Festivalu će biti odigrane i dvije gostujuće predstave: „ISPOD POVRŠINE“ koju izvodi Dramski studio Ludens teatra, skupina Kaotis teatralis, te „SLAVNA FLORENS“ u koprodukciji Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Kamernog teatra 55, a u režiji Admira Glamočaka.

U Holu KSC-a prvi dan Festivala sa početkom u 19, 30 sati bit će upriličena izložba fotografa Huseina Šljive pod nazivom „Fedraši na sceni“. Na izložbi će biti predstavljeno 30 fotografija sa Fedrinih predstava.

Novum.ba

Vezano: