FOTO/U Bugojnu svečano otvoren najstariji teatarski festival u BiH – FEDRA

U Pozorišnoj dvorani Kulturno-sportskog centra u Bugojnu večeras je svečano otvoren 47. Teatarski festival Fedra.

Najstariji festival amaterskih pozorišta u Bosni i Hercegovini će od 13. do 20. jula okupiti pozorišne umjetnike iz zemlje i regiona.

“Činjenica da se radi o 47. Festivalu po redu i da je ovo najstariji teatarski festival u BiH, govori o njegovoj važnosti i vrijednosti, kako za Bugojno tako za regiju i državu. Sa zadnjeg sastanka OO Festivala zaključak je bio da je Festival FEDRA vjerovatno i najveći ambasador općine Bugojno. Onda možemo zaključiti koliko je Festival važan i dragocjen za naš grad”, kazao je Mirza Idrizović, direktor KSC Bugojno pozivajući građane Bugojna i gornjovrbaske regije da se odazovu u što većem broju i uživaju u istinskom prazniku pozorišne umjetnosti.

Hasan Ajkunić, općinski načelnik je izrazio zadovoljstvo što je upravo Bugojno domaćin jednog ovakvog festivala i iskoristio priliku da pozove sve građane da ga podrže u što većem broju te zvanično proglasio otvorenim 47. Teatarski festival BiH Fedra 2019.

Svečanosti otvorenja Festivala prethodilo  je otvaranje izložbe fotografija „Fedraši na sceni“, autora Huseina Šljive.

Na izložbi je predstavljeno 30 fotografija sa Fedrinih predstava.

Stručni žiri ove godine je sljedećem sastavu: Slađana Zrnić, prvak drame Narodnog pozorišta Republike Srpske, diplomirani dramski umjetnik Emir Sejfić i Dženita Imamović Omerović, glumica i docentica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Moderator okruglih stolova će biti Senad Milanović, diplomirani glumac na Akademiji scenskih umjetnosti u Banjoj Luci.

Organizator Festivala je Kulturno-sportski centar Bugojno, u saradnji sa Teatrom FEDRA Bugojno, a generalni pokrovitelj je općina Bugojno.

Novum.ba

Vezano: