U Prijedoru 20. jula zajednička dženaza za 86 žrtava

U Prijedoru će u subotu, 20. jula, biti održana kolektivna dženaza za 86 žrtava. U identifikacionom centru Šejkovača u Sanskom Mostu nalazi se još tridesetak posmrtnih ostataka, ali porodice nisu dale saglasnost za ukop. Većina posmrtnih ostataka su žrtve zločina na Korićanskim stijenama 1992. godine.

Dvadeset sedam godina su Muharem i Suada Elezović tragali za svojim sinovima, Edinom i Emirom. Edin je 1992. godine kada je odveden na Korićanske stijene imao 24, a Emir 22 godine. Roditelji su jedno vrijeme živjeli u nadi da će se sinovi vratiti kući, a kada su shvatili da taj trenutak neće dočekati, motiv za život im se sveo na dvije stvari – ukopati svoje sinove i saznati ko ih je ubio.

Posmrtni ostaci Edina i Emira bit će ukopani na kolektivnoj dženazi na stadionu u Hambarinama u Prijedoru, 20. jula ove godine. Porodice svakog dana dolaze u Šejkovaču da identifikuju po osam žrtava.

Na lokalitetu Korićanskih stijena otkriveno je ukupno šest masovnih grobnica. Iz pet grobnica koje su otkrivene u periodu od 2003. do 2013. godine identificirano je 117 žrtava, čiji je identitet utvrđen DNK analizom. Na Korićanskim stijenama je 2017. godine pronađeno 135 posmrtnih ostataka.

“Identifikacijama iz te grobnice utvrđeno je 112 identiteta, od tog broja 63 su nova, a ostali broj otpada na one žrtve koje su ranije pronađene i ekshumirane na Korićanskim stijenama”, rekla je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine, ubijeno je više od 200 bošnjačkih i hrvatskih logoraša koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima.

Osim Darka Mrđe, koji je u Haškom tribunalu priznao krivicu za zločin na Korićanskim stijenama i osuđen na 17 godina, u Sudu Bosne i Hercegovine je pravosnažno osuđeno deset prijedorskih policajaca.

Novum.ba/BHRT

Vezano: