FOTO/Moderan fitness centar AZAD otvara svoja vrata u Donjem Vakufu

U prostorijama Sportske dvorane u Donjem Vakufu, uskoro će svoja vrata otvoriti novoopremljeni Fitness centar. U pitanju je realizacija projekta „Reviving Donji Vakuf: Youth Engagement in Critical Thinking and Sport“  koji se implementira u sklopu Inicijative za rezilijenciju Bosne i Hercegovine – BHRI.

“Asocijacija za aktivno društvo” (AZAD) je nevladina organizacija osnovana od strane mladih entuzijasta iz Donjeg Vakufa. Među nama ima teologa, magistara, inžinjera, studenata i učenika. Asocijacija je osnovana s ciljem da doprinese društveno korisnim promjenama u Donjem Vakufu i šire. Osnovne aktivnosti koje provodimo vezane su za zaštitu životne sredine, volonterizam i aktivizam mladih, razvoj sporta i zdravih životnih navika,socijalna pravda, humanitarni rad,,razvoj demokratije i dr.

"Ideja za projekat „Reviving Donji Vakuf: Youth Engagement in Critical Thinking and Sport“ je nastala nakon prvog sastanka naših članova sa predstavnicima IOM-a u Donjem Vakufu,polovinom prošle godine. Nakon detaljne SWOT analize našeg grada, došli smo do zaključka da je teretana trenutno najpotrebnija mladima Donjeg Vakufa. Naravno ima još mnogo potreba naših mladih, a to ćemo pokušati rješavati kroz naredne projekte. Očekujemo podršku lokalne zajednice,kao i drugih nivoa vlasti, ali i stranih organizacija u misiji popravljanja stanja mladih Donjeg Vakufa. Zahvaljujemo se općini Donji Vakuf i načelniku Husi Sušiću što su nam ustupili prostorije u sportskoj dvorani, jer je to idealno mjesto za fitness centar i teretanu", ističe Ismail Elkaz sekretar Asocijacije za aktivno društvo Donji Vakuf i projekt menadžer projekta „Reviving Donji Vakuf: Youth Engagement in Critical Thinking and Sport“.

Projekat je planiran da se realizuje u drugom dijelu 2019. godine, tačnije u period juni-novembar 2019. U tom period će mladi našeg grada imati mogučnost besplatnog korištenja usluga fitness centra, u početku individualnim treninzima, a nakon određenog vremena biće organizovani zajednički treninzi, treninzi za sportske klubove I dr.

Takođe, u okviru ovog projekta biće organizovano 6 modula radionica MOVIEQ, svaki modul sadrži po 7 radionica, koje mlade uče kompleksnom razmišljanju I jačaju njihovu otpornost na razne poroke I izazove današnjice. Ove radionice su razvijene na Cambrige Univerzitetu I pokazale su jako dobre rezultate kod mladih širom svijeta.

"Naš okvirni plan je minimalno 150 mladih Donjeg Vakufa da će biti korisnici našeg fitness centra, kako muški, jednako očekujemo I djevojke da će biti zainteresovane za ovaj naš projekat. Naravno uz mlade I stariji od 30 godina mogu biti korisnici usluga našeg fitness centra. Isto tako,naš je plan da kroz ovaj period oko 90 mladih Donjeg Vakufa učestvuje u radionicama MOVIEQ, tako da bi uz zdrav sportski duh kod njih razvili sposobnost kritičkog razmišljanja", dodaje Elkaz.

Projekat se implementira u sklopu Inicijative za rezilijenciju Bosne i Hercegovine – BHRI.

Novum.ba

Vezano: