Završena manifestacije 'Meokrnje 2019'

Proteklog vikenda održana je manifestacija "Meokrnje 2019. godine " koja je ove godine okupila preko 2.500 antifašista na platou Meokrnja i sa kojeg je poručeno da samo zajedno svi koji njeguju historiju Drugog svjetskog rata i narodnooslobodilačke borbe i učesnici rata 1992-1995 mogu pobjediti neofašizama i očuvati Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu državu.

Ovako snažana poruka je garancija očuvanja Bosne i Hercegovine u njenim granicama, garancija širenja antifašizma posebno među mladima.

Ovogodišnja manifestacija imala je niz sadržaja, tako je tradicionalni planinarski pohod ove godine išao iz tri pravca i učesnici pohoda nosili su zastave brigada Armije R BiH koje su bile na Meokrnju u ratu 1992-1995, travničkog partizanskog odreda i zeničkog partizanskog odreda koje su pred početak svečane akademije predate brigadnom generalu Mustafi Polutku predsjedniku Skupštine SABNOR-a BiH i predsjedniku Udruženja za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu.

Na samom početku svečane akademije obratio se predsjednika Organizacionog odbora Fahir Čamdžić i zahvalio se na odzivu i podršci manifestaciji  koja se od ove godine održava u okviru Organizacionog odbora "Vlašić u odbrambeno-oslobodilačkom ratu ". Prisutnima se, pored ostalih, obratio i načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić, koji se osvrnuo na značaj Meokrnja u odbrani Travnika.


Historijski čas i sjećanja na tavnički partizanski odred održao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 općine Travnik, Fuad Lolić, a brigadir Remzija Šiljak, posjetio je na ratna dešavanja na platou Meokrnja u odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992-1995 sa jedinstvenom porukom da se ne zaboravi a da se nikada više ne ponovi.

Novum.ba

Vezano: