Međugorska vidjelica na udaru hrvatskih medija: Ukazala joj se Gospa, ali ne i dozvole za gradnju

Hrvatski mediji danas izvještavaju o tome da komunalni redari Općine Sućuraj i Inspektorat zaobilaze područje koje je ispred vile izbetonirala porodica Soldo, iako ih mještani redovno pozivaju.

A onda su se mještani odlučili obratiti medijima koji su snimili, kako su naveli, "devastatorsko čudo" na Jadranu.

"Morate vidjeti, inače nam nećete vjerovati", ponavljali su u transu.

Međugorska vidjelica Mirjana Dragičević-Soldo je pred svojom prekrasnom vilom u uvali Blace dala nasuti beton preko hiljadugodišnjih stijena, a onda taj nered obložiti kamenim pločicama kakvim po hercegovačkim Bijakovićima mještani grade suhozide.

Prema podacima iz zemljišnih knjiga, vlasnici kuće i parcele su Mirjana i Marko Soldo. Vidjelicu su novinari pokušali kontaktirati preko nekoliko marketinških agencija što po inozemnom tržištu plasiraju njene knjige o ukazanju, no odgovor nisu dobili.

No s druge strane mještani su progovorili.

"Dala je betonirati i popločati plažu, a onda je još i potjerala Sućurane koji su se tu inače dolazili okupati. Devastira i radi privatnu plažu na devastiranom, a institucije ne reagiraju", svjedoči profesorica Suzana Kačić-Bartulović, koja je ovaj primjer uzurpacije pomorskog dobra ranije prijavila nadležnima.


Ona i njena porodica uporno ukazuju na prekomjerno betoniranje obale istočnog dijela Hvara, zbog čega se često nađu u problemima poput ovih:

"Moja prijava Lučkoj kapetaniji i Općini završila je na palmi usred parka. Ocu su mi razbili retrovizor i staklo, crtali grafite, zvali noću telefonom... Zgrožena sam devastacijom i postavljam pitanje zašto odgovorni okreću glavu od betonizacije obale i do kada misle prijetiti svima koji traže poštivanje zakona Republike Hrvatske", pita se Suzana.

Odgovor su novinari pokušali dobiti od Državnog inspektorata, ali neuspješno osim najave da će obići devastirano područje.

"Inspekcijski nadzor nad betoniranjem i popločanjem platoa u uvali Blace u Sućurju na otoku Hvaru bit će uvršten u plan inspekcijskog nadzora u idućem razdoblju", poručili su iz DIRH-a.

Upit je otišao i Županiji Splitsko-dalmatinskoj. Iz Odjela za pomorstvo i turizam osuđuju uništavanje prirode.

Iz njihovih riječi može se zaključiti da je osoba koja je postavila ležaljke trebala za njih tražiti i koncesijsko odobrenje:

"Betoniranje na pomorskom dobru, kao ni uzurpacija istoga, nisu dozvoljeni. Planom upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Sućuraj za 2019. na mikrolokaciji Uvala Blace predviđeno je 15 ležaljki i 15 suncobrana. Prema dostavljenoj fotografiji vidimo da nije riječ o istoj lokaciji. Slijedom navedenog, možemo potvrditi da nije riječ o koncesijskom odobrenju. Za uvalu Blace, općina Sućuraj, otok Hvar do danas UO za turizam nije zaprimio nijednu prijavu, ni preko internetskog obrazaca niti direktno e-mailom ili poštom. Vaša prijava bit će proslijeđena nadležnim institucijama; Lučkoj kapetaniji, Građevinskoj inspekciji, Inspekciji zaštite okoliša i Komunalnom redarstvu Općine Sućuraj", najavili su iz Županije. ​

Ovo zdanje, dakle, nema koncesijsko odobrenje, nema zapravo nikakvu dozvolu, počinitelj uzurpira pomorsko dobro, mještani su prijavili, prijave nisu zaprimljene. Ali sad su iz Županije rekli da će biti.

"A možda i moliti, iako uzurpatorica "gore" ima odlične veze. Ne valja gubiti nadu", navodi Slobodna Dalmacija.

Novum.ba

Vezano: