Turiste koji dolaze u BiH upozoravaju na krađu automobila, pucnjave, džeparoše...

Sjedinjene Američke Države savjetuju svojim državljanima da budu veoma oprezni naglasivši kako terorističke grupe i dalje kuju planove o mogućim napadima koji se mogu dogoditi bilo gdje - od turističkih lokacija, preko sredstava prijevoza, zgrada vlade, klubova itd. Također, upozorenje je izdato zbog minskih polja.

SAD SAD



"Iako su minska polja označena, nekoliko ljudi godišnje pogine od mina. Držite se ceste i ne prilazite napuštenim zgradama", navode iz Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

Austrija upozorava svoje državljane da napuštanje asfaltirane ceste može ugroziti život čak i ako je riječ o cestama blizu većih gradova. Upozoravaju na opasnost od obijanja vozila i džeparenja.

"Medicinska skrb ne odgovara austrijskom standardu, a iza velikih gradova nije zagarantovana", piše Ministarstvo vanjskih poslova Austrije.

Austrija Austrija




Dodali su kao zdravstveno upozorenje slučajeve meningitisa na području oko Banje Luke i Prijedora.

Australija je označila našu zemlju kao sigurno turističko odredište, ali upozoravaju svoje građane koji putuju ka BiH i Evropi na povećan broj migranata na graničnim prijelazima, putevima i u vozovima, zbog čega može doći do kašnjenja u putovanju. Ističu kako su na ulicama česti protesti građana koji mogu eskalirati i postati nasilni te da su ozbiljno pojačane etničke i religijske tenzije.

Kada je riječ o stanju kriminaliteta, istakli su česte pljačke kuća, krađe automobila s naglaskom na Sarajevo i džeparenje turista. Upozoravaju i na upotrebu vatrenog oružja u klubovima i kafićima, naglasivši da ovi incidenti nisu usmjereni na strane državljane, ali da se mogu zadesiti "u krivo vrijeme na krivom mjestu". Za zdravstvenu situaciju ističu da su zabilježeni rijetki slučajevi virusa Zapadnog Nila, a da medicinske ustanove nisu po australskim standardima.

Kanada Kanada



Bosna i Hercegovina je za Kanadu zemlja visokog rizika zbog kriminala, neoznačenih minskih polja i neeksplodiranih ubojitih sredstava u ruralnim i izoliranim planinskim područjima. Svojim državljanima savjetuju da ne dodiruju nepoznate predmete i da ne putuju noću. Posebno su naglasili problem sa džeparošima u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru. Kao mjesto posebnog rizika od krađe i obijanja vozila naveli su Sarajevo i Trebević. Naglašeno je i kako imamo loše ceste.

Španija nas smatra zemljom koju treba posjetiti, ali svojim državljanima savjetuju da budu oprezni u Sarajevu, Mostaru i Međugorju zbog rizika od krađe. Turistima savjetuju da se ne kreću udaljenim područjima i manje prometnim mjestima.

"U Bosni i Hercegovini trenutno ne postoje područja posebne opasnosti zbog terorističke prijetnje", naglašavaju u Španiji za razliku od drugih zemalja.

Ne savjetuju putovanje noću zbog uskih cesta i slabo označenih puteva van gradskih sredina. Zona visokog rizika je područje planine Trebević, zbog moguće pljačke, te Dobrinja i Ilidža zbog krađe vozila.

Velika Britanija s druge strane upozorava na postojanje manjih rizika u povratničkim mjestima, kao i na mogućnosti hapšenja osoba osumnjičenih za ratne zločine.

"Postoji mogućnost da teroristi izvedu napad u BiH. Napadi mogu biti na mjestima koja posjećuju stranci. Globalno postoji velika prijetnja od terorističkog napada protiv Britanaca od grupa i individualaca koji su motivirani konfliktom u Iraku i Siriji. U tom trenutku trebate biti oprezni", naglašavaju iz Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije.

Švicarska upozorava i na političke, vjerske i etničke napetosti u BiH pa upozorava svoje državljane da se suzdrže od javnog iznošenja političkih mišljenja.

"Izbjegavajte bilo kakve skupove i budite oprezni na nogometnim utakmicama i oko stadiona, jer se mogu dogoditi neredi", naglašavaju.

Državljanima Saudijske Arabije svoje vlasti savjetuju da ne nose mnogo novca, nakit i druge dragocjenosti, a da hotelska vrata uvijek zaključavaju. Također, savjetuju ih da izaberu sobe između 2. i 6. sprata.

"Bosna i Hercegovina je vrlo sigurna zemlja. Gotovo svi mali gradovi nisu suočeni s ozbiljnim zločinima, ali to nije uvijek slučaj u Sarajevu gdje su pljačke moguće", naglašavaju u Saudijskoj Arabiji.

Kina svoje državljane upozorava još na veliku količinu oružja iz rata te ih savjetuje da izbjegavaju sukobe s lokalnim stanovništvom.

Hrvatska nema posebnih preporuka i upozorenja, dok Srbija ima samo jedno - da se prilikom boravka u BiH treba suzdržavati od napadnog isticanja vjerske i nacionalne pripadnosti, kao i od javnog tumačenja događaja iz bliske prošlosti.

Novum.ba/Klix.ba

Vezano: