Jedinstvena turistička ponuda u Travniku: Prvi i jedini u BiH, ali i dalje nude nesvakidašnji 'let'

Jedinstvena riznica raznovrsnog kulturno-historijskog naslijeđa i prirodni potencijali i vrijednosti, Travnik, grad smješten u samom srcu BiH, prepoznatljiv po mnogočemu, ucrtali su na svjetsku turističku mapu kao veoma značajnu turističku destinaciju. Travnik baštini različite i vrijedne uspomene i događaje, te ga s pravom često nazivaju i „grad-muzej pod otvorenim nebom“, obzirom da se pod njegovim okriljem nalazi preko 30 zaštićenih kulturno-historijskih objekata, od kojih je većina u aktivnoj funkciji.

Na svakom koraku, vidljivi tragovi civilizacijskih tokova sami pričaju i otkrivaju svoje priče iz davnina. Stoga, razloga za planiranje putovanja u grad, koji je 150 godina bio glavni grad bosanskog pašaluka, rezidencija 77 vezira, sjedište dva konzulata i grad koje je bio je i još uvijek jeste inspiracija mnogim putopiscima za pisana ali i usmena predanja, ima zasita mnogo.

Osim toga, što je u modernom vremenu postao jedan od važnijih i većih bh. pa i evropskih studenstskih centara, Travnik danas svakodnevno pohode brojni turisti iz svih dijelova svijeta.

 

Travnik na „dlanu“

Upravo to dugogodišnje znamenito i bogato travničko naslijeđe, inspirisalo i motiviralo je dvojicu mladih Travničana da osmisle i realizuju zanimljiv način prezentacije svoga grada domaćim i stranim turistima i to na jedan sasvim neobičan i drugačiji način.

Obzriom da na samom ulazu, dolazeći u grad sa istoka, sve posjetitelje dočeka prizor vrijedan hiljadu riječi, slika o kojoj maštaju fotografi i slikari, ali i pisci - Stari grad, srednjovjekovna tvrđava davno zaboravljenog imena Garbun, nije bilo dvojbe šta i kako učiniti. Tvrđava izgrađena u prvoj polovini 15 stoljeća na uzvisini iznad Hendeka, neobičnog potoka što zimi teče, a ljeti presušuje, nudi savršen pogled na grad. Nudi Travnik na „dlanu“. Autohtone bosanske kuće, stsinute jedna uz drugu, čuvena Plava voda, munare i crkve, nizaju se orijentalni i austro-ugarski prizori jedan za drugim, dok bijeli kratkokljuni golub žuri svome jatu.

Podstaknuti predivnim ambijentom koji nudi tvrđava Stari grad, Alen Kapetan i Haris Gavranović u Travnik su donijeli nešto sasvim novo, nešto što još uvijek nije viđeno u BiH, ali i dalje. Od početka mjeseca jula svi posjetitelji na tvrđavi Stari grad imaju priliku putem sedmominutnog virtuelnog „leta“ iznad Travnika doživjeti jedno sasvim novo iskustvo - flying experience. Naime, koristeći virtuelne naočale i samostalno upravljajući dronom, iz ptičije perspektive uživo mogu razgledati cjelokupan kompleks tvrđave, kao i okoline.

Na pitanje kakva su iskustva i reakcije posjetitelja, te da li ima i onih koji se plaše „visine" - Kapetan kaže da su veoma zadovoljni i da su mnogi s oduševljenjem prihvatili ovu jedinstvenu turističku ponudu“.

-Na tvrđavu dolaze brojni posjetitelji iz svih dijelova svijeta i niko još uvijek nije nigdje vidio niti se susreo sa ovakvom turističkom prezentcaijom grada, gdje se nudi pogled uživo i to sa visine od 50 do 150 m. Ima i onih koji se prepadnu, ali ipak ne odole a da ne pogledaju bar nakratko kroz naočale, te i oni naravno na kraju budu očarani, kazao je Kapetan.

Kapetan, također ističe da svima onima koji žele snime kratke video materijale i fotografije, koje im naknadno besplatno dostavljaju.

Tvrđava Stari grad je pod patronatom Zavičajnog muzeja Travnik u okviru kojeg je pored brojnih turističkih programa, svoje mjesto pronašla i ponuda flying experience, a direktorica ove travničke značajne kulturne institucije Fatima Maslić istaknula je da nastoje kontinuirano obogaćivati svoje turističke sadržaje kao i što više se otvoriti prema javnosti, posebno mladim ljudima. Maslić je također kazala da interesovanje za posjetom tvrđavi Stari grad vlada kao i prethodnih godina, te da su u ljetnom periodu (juni, juli) dosad već zabilježili oko 20.000 posjeta i da u najvećoj mjeri u dolaze turisti iz Saudijske Arabije.

Novum.ba/Interview.ba

Vezano: