BH Telecom predstavio mogućnosti 5G mreže

Predstavnici BH Telecoma su u sklopu Sarajevo Film Festivala, na Pozorišnom trgu Susan Sontag u Sarajevu, predstavili mogućnosti 5G mreže za koju je ta kompanija, kako kažu, tehnološki spremna.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je izjavio kako je njegova kompanija dobijanjem licence za 4G započela provedbu projekta 4G plus i kako trenutno završavaju provedbu tog projekta napredne tehnologije 4G.

Naveo je kako se nada da će svi imati priliku da vide mogućnosti tehnologije 5G, odnosno njene brzine koje se kreću preko 1GB u sekundi. 

"BH Telecom je investirao u prvih pola godine više nego u istom periodu prethodne tri godine skupa. Riječ je o skupu više projekata, rekonstrukciji cijele tehnološke infrastrukture BH Telecoma u mobilnoj i fiksnoj mreži, koja omogućuje trenutno pokrivanje više od 50 posto teritorije BiH sa 4G plus tehnologijom. Taj projekat očekujemo da se završi u narednih mjesec-dva na prostoru cijele BiH", istakao je Huremović. 

Također je izvršena, prema njegovim riječima, zamjena infrastrukture u cijeloj jezgri mreže BH Telecoma, u skladu sa najsavremenijim potrebama korisnika. 

"Kad je riječ o samoj fiksnoj mreži, uradili smo zamjenu infrastrukture koja omogućava za više od 50 hiljada korisnike brzine i do 1 GB u sekundi. Sve to nam je otvorilo vrata za prezentaciju 5G mreže za šta je BH Telecom tehnološki spreman", zaključio je Huremović.

Novum.ba

Vezano: