Travničanka Alma Salkica zvekirom čuva BiH: Ožiljava duh prošlih vremena

U samom srcu travničke čaršije koja se spominje još davne 1590. godine, formirano je oko tadašnje Gazi-Agine džamije, a današnje Sulejmanije, odnosno Šarene džamije, trgovište koje je vijekovima povezivalo i spajalo ljude.

Dosta godina kasnije, zahvaljujući ovogodišnjoj rekonstrukciji i restauraciji džamije jedinstvenog i originalnog stila, nesvakidašnje travničke znamenite vremešne sugrađanke koja je oduvijek privlačila poglede i izazivala divljenje, Travnik je ponovo dobio svoje trgovište kao posebnu i nezaobilaznu turističku atrakciju.

Danas, ne možete nikako proći ovim dijelom grada, a da vam pažnju ne privuče nekoliko dućana koji se nalaze u podnožju Šarene džamije, ali jedan se posebno izdvaja od svih drugih. Jedan koji podsjeća na davno prošla vremena. Istinski čuvar naše tradicije, Travnika i cijele Bosne i Hercegovine. Prije samog domaćina, na vratima nas je ranije prvo dočekivao on. Raskošan i predivan. Jedinstven i unikatan. Zvekir. Baš takav je i ovaj, istoimenog naziva dućan u samom srcu Bosne i Hercegovine.

Poželjevši da od zaborava otrgne ovaj predivan simbol naše domovine, talentovana i kreativna medicinska djelatnica i umjetnica iz Travnika, Alma Salkica osmislia je načn na koji će oživjeti duh prošlih vremena u današnjem modernom dobu. Koristeći tehniku kaligrafije i priografije na slikarskoj foliji, pored zvekira Almine vješte i precizne ruke stvaraju prava umjetnička djela. Ne postoji nijedan travnički spomenik kojeg Alma za sva vremena nije zaštitila ramom.

Već pet godina njena insiracija su monumenti i velikani iz prošlih vremena. Kako kaže pričinjava joj ogromno zadovoljstvo kada njena djela pronose svijetom priču o jednoj Bosni, zemlji raskošnih prirodnih i kulturno-historisjkih vrijednosti.

Baš kao što je Šarena džamija posebna i jedinstvena, ne samo zbog munare usmjerene ka istoku a ne zapadu, već i po svom originanom stilu i oslikanim neobičnim motivima i ornamentima vinove loze, tako i Zvekir nudi još jednu posebnu i nesvakidašnju uslugu. Naime, u ovom dućanu imate priliku oslikati tijelo kanom.

Vaše želje ispunjava mlada i kreativna studentica druge godine Fakulteta politehničkih nauka, odsjeka Arhitekture i urbanizma, Azra Zjajić, koja od svoje pete godine vrijedno istražuje sva polja likovne umjetnosti. O uspješnosti njenih crteža govore brojni zadovoljni klijenti, koji se vrlo rado uvijek ponovo vraćaju po nove.

Želite li da vaš zid ili tijelo krasi jedno autentično i istinsko umjetničko djelo, Zvekir je pravo mjesto za vas.

Novum.ba

Vezano: