Uspješno organizovana 1.Fojnička trka-Fojnica 2019/Najbrži su bili Osman Junuzović i Anastazija Vist

Foto: facebook

Foto: facebook

U subotu, 24. augusta, održana je 1. Fojnička trka - Fojnica 2019. Inicijator ovog sportskog događaja je bio fojnički maratonac Benjamin Kučuk, a za organizaciju istog pobrinulo se udruženje SPORTIK Fojnica u saradnji sa Općina Fojnica i općinskim načelnikom Sabahudin Klisura. Ispred udruženja SPORTIK Fojnica organizacioni tim čini su Jasmin Mračkić, Emir Fejzić i Munir Softić.

"Kiša koja je počela padati nekoliko sati prije početka trke jeste pokvarila željeni ambijent, ali nije nas spriječila da uradimo sve neophodno kako bi se održao ovaj događaj. Iako je ukupan broj prijavljenih takmičara bio 93 na startu se pojavilo 70takmičara iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te nekoliko takmičara iz Srbije i Hrvatske. Od 70 takmičara, koliko ih je ispunilo uslove za takmičenje, 62 takmičara su prošla kroz cilj.

Posebnu draž ovom projektu daje učešće takmičara različitih generacija. Sarah Buljina, djevojčica iz Fojnice, sa svega 10 godina završila je trku minutu sporije od 68-godišnjeg gospodina Mladena Marijanović. Oni su dobili priznanja za najmlađeg i najstarijeg takmičara.

Najusješniji, odnosno najbrži takmičar bio je Osman Junuzović sa vremenom 15:02:03, dok su odmah iza njega bili Nikola Pejcić i Uroš Gutić. U ženskoj kategoriji najbrža je bila Anastazija Vist, zatim Nermina Pločo, te kao treća je završila Dejana Lekić.

Čast i zadovoljstvo nam je istači da je jedan od takmičara bio Bihaćanin Zlatan Alagić, čovjek velikog srca, osoba sa invaliditetom, osoba od koje mnogi mogu da nauče kako se gaji ljubav prema sportu. Zapitajmo se koliko bi nas prevalilo 300 km zbog "obične trke"? Ovom prilikom ti se još jednom zahvaljujemo, VELIKI ČOVJEČE.

Sa ponosom ističemo da su među takmičarima bila i 4 muška korisnika JU Zzzmil „Drin“ Fojnica, dok su, sa druge strane, njihove kolegice svojom plesnom koreografijom uljepšale program i svečanu dodjelu nagrada.

SPORTIK Fojnica je udruženje koje njeguje i promoviše bh. tradiciju, a to smo pokazali angažovanjem našeg Harun Mujčić kako bi otpjevao pjesmu Čaršija, kao i tri djevojčice obučene u narodnu nošnju koje su držale FINISH traku.

Treću godinu u nizu, uz svaki projekat koji organizuje udruženje SPORTIK Fojnica provodi i humanitarnu akciju. Tako je bilo i sada, jer se 5 KM od svake kotizacije izvojilo u SPORTIK-ov humanitarni fond.

Na kraju, od srca se zahvaljujemo našim sponzorima, partnerima i pojedincima koji su podržali ovaj projekat." stoji u izvještaju SPORTIK-a.

Novum.ba

Vezano: