Rudari u Zenici i Brezi obustavili proizvodnju, najavljen štrajk pred zgradom Vlade FBiH

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica obustavili su danas rad u svim jamama zato što su im blokirani računi, a štrajk su najavili i rudari iz rudnika Breza.

Blizu 2.800 rudara rudnika Zenica i Breza obustavilo je proizvodnju u svim jamama, a razlog je neisplaćivanje naknade za topli obrok zbog blokiranih računa.

Neisplaćene plaće i topli obrok zasigurno su još više otežali živote zeničkim rudarima, zbog čega su poručili da će obustava rada trajati sve dok ne bude primijenjen kolektivni ugovor.

Sastanak rudara s predstavnicima Vlade FBiH zakazan je za 9. septembar, a za 10. septembar su najavili i okupljanje pred zgradom Vlade Federacije BiH.

Predsjednik Upravnog odbora Samostalnog sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić, koji je zbog blokade računa boravio u Zenici, izjavio je da je tom prilikom potpisan sporazum o obavljanju minimalnih poslova tokom štrajka.

"Bezuvjetno zahtijevamo sigurnu egzistenciju, u skladu sa važećim aktima koji su na snazi", rekao je Husić, dodavši kako rudari ne žele strepiti više ni dan za plaće.

Ranije je iznesen i podatak da je Porezna uprava Federacije BiH, zbog dugovanja za poreze i doprinose od 211 miliona KM, krajem augusta blokirala račune rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza.

Novum.ba/Klix.ba

Vezano: