Napravite domaći hljeb sa sjemenkama

Ima li ljepšeg mirisa od mirisa domaćeg hljeba? Ukoliko ste i vi jedan od onih koji uživaju u sočnom i mirisnom domaćem hljebu, a željeli biste da se na vašem stolu ipak nađe zdravija varijanta ove namirnice, na pravom ste mjestu! ZdraviJa je odlučila da vas obraduje receptom za domaći hljeb.

Napravljen od zobi, sjemenki lana, bundeve, suncokreta i susama, ovaj hljeb obiluje mineralima, proteinima i vlaknima. U nastavku teksta pronađite recept za hljeb i uživajte u njegovim mirisima i okusima koji će ispuniti vaš dom.

Evo koje smo sve sastojke koristili i kako smo napravili ovaj domaći hljeb sa sjemenkama.

Sastojci:

  • 45 g suncokretovih sjemenki (neposoljenih)
  • 40 g sjemenki bundeve (neposoljenih)
  • 3 kašike sjemena lana
  • 3 kašike sjemena susama
  • 230 g bijelog pšeničnog brašna sa cjelovitim žitaricama
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 3 jajeta
  • 360 g mlaćenice (kao zamjenu možete koristiti kombinaciju mlijeka po izboru i limunovog soka)
  • 100 g valjane zobi
  • 100 g maslinovog ulja (ili ulja po izboru)
  • 2 kašike meda (ili čistog javorovog sirupa)

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusovih.

Na srednje jakoj temperaturi, na sasvim malo ulja, ispecite sjemenke suncokreta, bundeve, lana i susama, sve dok ne dobiju smeđu boju i ne počnu da se tope.

Odvojte dvije kašike sjemenki koje ćete kasnije posuti po hljebu, a ostatak prebacite u veliku zdjelu.

Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so, te promiješajte dok se sastojci ne sjedine.

U posebnoj zdjeli umutite jaja i dodajte mlaćenicu, zob, ulje i med (ili javorov sirup). Miješajte a potom prebacite u zdjelu sa brašnom i mijesite.

Nakon što ste umijesili tijesto, prebacite ga u pripremljen pleh za pečenje, pospite ostatkom sjemenki i stavite u rernu.

Pecite dok hljeb ne dobije zlatno-smeđu boju, otprilike 45 do 55 minuta.

Kada je hljeb pečen, ostavite ga da odstoji još 30 minuta, zatim ga izvadite iz pleha i poslužite.

Prijatno!

Novum.ba

Vezano: