FUP-u potrebno još 109 policajaca

FOTO: Avaz

FOTO: Avaz

Federalna uprava policije zatražila je veći budžet za iduću godinu jer joj je potrebno 109 policajaca više kako bi bilo osigurano njeno neometano djelovanje. Prema informaciji  upućenoj Vladi FBiH,  budžet FUP-a bit će potrebno uvećati za oko 4,8 miliona KM.

Federalna vlada u četvrtak je to i odobrila, a informaciju je razmatrala skoro pet mjeseci nakon što je ona upućena pod oznakom „hitno“.

U informaciji koju je prihvatila Vlada ukazano je da se, uz redovne poslove, sve više nameću i drugi sigurnosni izazovi, kao što su protesti različitih grupa, poput radnika i boraca, ali i problemi ilegalnih migracija.

Problemi ilegalnih migracija, nekontroliranog kretanja i boravka stranih državljana, uglavnom radno i vojno sposobnih, s područja obuhvaćenih ratnim sukobima, čiji je identitet i eventualnu kriminalnu prošlost, kao i eventualnu pripadnost radikalnim skupinama nemoguće utvrditi na pouzdan način, dodatno usložnjavaju sigurnosnu situaciju u FBiH. Zato se nameću pitanja na koja je nedophodno dati adekvatan odgovor – navodi se u informaciji.

Novum.ba/Avaz

Vezano: