Međunarodna istanbulska izložba inovacija: Dva zlata za inovatore iz BiH

FOTO: Asocijacija invotora BiH

FOTO: Asocijacija invotora BiH

Tuzlanski inovatori Faik Berberović za „Piramidalni rasplinjač ugljene prašine“ i prof. dr. Zehrudin Osmanović za „Uklanjanje depozita iz koksnog plina“ dobili su zlatne medalje na Četvrtoj međunarodnoj istanbulskoj izložbi inovacija.

Uz univerzalnu primjenjivost, inovacije su namijenjene najprije za upotrebu u metalurškom bazenu Tuzlanskog kantona. Ovo bi mogao biti lijep poklon profesora Osmanovića svom rodnom gradu Lukavcu, u kojem i o kojem se posljednjih godina ne prestaje govoriti o ekološkoj ugroženosti uzrokovanoj koksom!

Berberovićev rasplinjač ili difuzor, rečeno zanatskom terminologijom, ubrzava i olakšava sagorijevanje uglja u termoelektranama, što znači da poboljšava kvalitet i snižava proizvodnu cijenu.

Srebrenu medalju dobio je Trebinjac Borko Babalj za voćni preparat koji otapa, razlaže, praktično uništava gluten.

Magistrica bioloških nauka Nađa Zubčević iz Sarajeva dobila je bronzanu medalju za „Antibakterijski poklopac toaletne šolje“ koji čak do 99,8 posto uništava bakterije koje se tamo gnijezde i prenose na ljude.

Inovacija „Ručni aparat za brzo punjenje vreća“ Sašenka Sadikovića iz Ljubuškog nagrađena je specijalnim priznanjem Udruženja inovatora Kraljevine Maroko, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Novum.ba/Avaz

Vezano: