Fojnički ribari poribljavali Dragaču, pomogli im i načelnik Klisura i ministar Merdžanić

Udruženje građana sportskih ribolovaca 'Fojnica, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK, danas je organizovalo akciju poribljavanja rijeke Dragače sa svim pritokama.

Članovi udruženja su tom prilikom u rijeku ubacili 25 hiljada komada potočne pastrmke. Sredstva za nabavku ribe osiguralo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK, na čelu sa ministrom Salkanom Merdžanićem koji je i sam učestvovao u akciji poribljavanja.

Ova aktivnost rezultat je saradnje i nedavno održanog sastanka ministra Merdžanića sa načelnikom općine Fojnica Sabahudinom Klisurom te predstavnicima Udruženja građana sportskih ribolovaca 'Fojnica'. Tada je dogovorema podrška ribolovu u Fojnici, a jedan od prvih koraka jesu upravo akcije poribljavanja.

Potočna pastrmka je vrsta ribe koja ima svoje stanište u fojničkim rijekama i vrlo brzo se prilagodi uslovima života. Zato su i u budućnosti također planirane akcije poribljavanja.

Inače, UGSR Fojnica, zajedno da nadležnim će i u narednom periodu provoditi akcije poribljavanja ali i druge potrebne aktivnosti kako bi se omogućilo ribolov, održao nivo čistoće i uređenja korita fojničkih rijeka, te omogućili što bolji uslovi svim zaljubljenicima u ovaj sport.

Također akciju je podržao i načelnik Klisura koji se nije libio zagaziti u rijeku i ispustiti dio riblje mlađi.

Novum.ba

Vezano: