U Travniku obilježen Svjetski dan turizma

Iako je Travnik bogat turističkim potencijalima, za daljnji razvoj turizma nužna su adekvatna zakonska rješenja i potpora institucija vlasti, rečeno je, među ostalim, na okruglom stolu "Stanje i perspektiva turizma na području općine Travnik", održanom u povodu Svjetskog dana turizma.

Na okruglom stolu je, uz ostalo, istaknuto kako je Travnik, uz Vlašić i Jajce, svrstan u najznačajnije turističke destinacije u Federaciji BiH, ali i da neuređena zakonska oblast i nedostatna ulaganja u turizam sprječavaju daljnji razvoj te stvaraju probleme i turistima i turističkim djelatnicima.

Podsjetivši da postoji Strategija razvoja turizma u SBŽ-u i da se očekuje donošenje zakona koji će regulirati ovu oblast, direktor Turističke zajednice SBŽ-a Miroslav Matošević kazao je novinarima da Turistička zajednica postiže značajne rezultate u oblasti turističke promocije, unatoč tome što radi u skromnim kadrovskim i financijskim uvjetima.

- Turistička zajednica, koja pokriva 12 općina, ima tri djelatnika, a prosječan centar za kulturu ima tri puta više sredstava od nas. Čekamo donošenje zakona koji će osigurati bolje uvjete, kako bismo imali i bolju turističku ponudu. Mi smo 2018. godine usvojili Strategiju razvoja turizma i učinili smo sve što smo mogli i sada su na potezu županijska i federalna vlast - kazao je Matošević.

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić ocijenio je kako je Travnik postao nezaobilazna turistička destinacija u BiH i da turizam može odigrati bitnu ulogu u razvoju općine.

- S kulturnim naslijeđem i prirodnim bogatstvom, imamo ogroman potencijal za razvoj turizma, koji može postati jedan od veoma važnih resursa za razvoj općine. S druge strane, imamo situaciju da ostajemo bez značajnog prihoda od turističkih taksi i odgovorno tvrdim da ima mnogo lobija koji nisu za regulaciju ove oblasti jer trenutno ima prostora za nezakonito sticanje profita - kazao je Hadžiemrić.

Srednjovjekovna tvrđava Stari grad, izletište Plava voda, memorijalni muzej "Rodna kuća Ive Andrića", samo su neke od nezaobilaznih destinacija u Travniku, koje moraju biti prepoznatljivije na turističkim mapama, istaknuto je na okruglom stolu.

Kustos Memorijalnog muzeja "Rodna kuća Ive Andrića" Enes Škrgo podsjetio je kako nikada nije zaživio elaborat "Ivo Andrić-kulturološki i turistički brend Travnika".

- Zavičajni muzej je vlastitim snagama realizirao neke stavke iz elaborata, ali njegova sudbina je, kao i kod mnogih dokumenata u BiH, da naiđe na superlative i pohvale, ali se nikad ništa ne dogodi u izvedbenom smislu. Taj dokument je osnova kako da se zainteresiranost turista, koji u Travnik dolaze zbog Andrića upotrijebi na efikasniji način i time unaprijedi ponuda i zadrže turisti u gradu - kazao je Škrgo novinarima.

Na okruglom stolu je također upozoreno kako se u neiskorištene turističke potencijale mora ulagati i da ih je nužno adekvatno zaštiti, dok je, istovremeno, potrebno investirati u turističku infrastrukturu i kadrove.

Uz okrugli stol, danas je upriličen i Dan otvorenih vrata Zavičajnog muzeja Travnik i Memorijalnog muzeja "Rodna kuća Ive Andrića", dok je na gradskom trgu postavljena izložba rukotvorina i suvenira, te predstavljena turistička ponuda općine Travnik i smještajno-ugostiteljskih kapaciteta.

Novum.ba

Vezano: