Plodna i velikodušna jesen: Nar - voće koje podmlađuje

Plodna i velikodušna jesen podarila nam je, između ostalih namirnica, nar – istinsku esenciju zdravlja, voće koje obiluje vitaminima i mineralima.

Ovo voće vijekovima predstavlja simbol plodnosti i izobilja, a ono što su nekada bila vjerovanja i mitovi, danas je potvrdila i nauka. Nar je zaista drevno voće koje od davnina predstavlja simbol plodnosti, izobilja, dobrog zdravlja i vječnog života. Ova biljka potiče iz Persije i kroz istoriju se svrstava u voće bogova.

U drevnim zapisima se jarko crvene sjemenke nara porede sa krvlju. Pripisuje im se sposobnost vraćanja mladosti, produžetka života i konekcija između svijeta živih i svijeta mrtvih.

U Jermeniji, nar se obavezno nalazio na svadbenoj trpezi što je trebalo da osigura plodnost mladencima. Saznanja o čudesnim moćima nara nisu promakla ni starim Grcima, tako da je ovo voće bilo nezaobilazni ukras svih važnih proslava, naročito onih u čast plodne zemlje.

Naravno, sve ove legende su vremenom imale sve slabiji uticaj na čovječanstvo, ali nar i dan danas važi za jednu od najatratktivnijih voćki na planeti. I ne samo to, mitove su zamijenila naučna istraživanja o plodnosti koja su potvrdila ovo vjerovanje. Svojim izgledom i ukusom nar vijekovima kontinuirano predstavlja zemaljsku blagodet.

Ljekovita svojstva nara

 • Nar je veoma snažan antioksidans, tako da je odličan u prevenciji kod određenih vrsta karcinoma.
 • Sok od nara smanjuje rizik od infarkta srca i mozga.
 • Sprečava nastanak krvnih ugrušaka u arterijama.
 • Snižava krvni pritisak.
 • Snižava nivo lošeg holesterola u krvi.
 • Povoljno djeluje na centralni nervni sistem.
 • Sadrži biljne materije koje podstiču proizvodnju serotonina u organizmu, pa je koristan za ublažavanje depresije.
 • Sjemenke nara su bogat izvor vitamina (pogotovo vitamina C i A), što znači da je ovo voće korisno za imuni sistem.
 • Koristan je za koštanu strukturu pa se preporučuje kao prevencija od nastanka osteoporoze i osteoartritisa.
 • Pospješuje borbu protiv ešerihije koli i stafilokok bakterije.
 • Plodovi nara sadrže dosta gvožđa tako da mogu pomoći u otklanjanju simptoma kod anemičnih osoba kao što su slabost i vrtoglavica.
 • Plodovi nara povećavaju plodnost kod muškaraca, jer pozitivno utiču na kvalitet i koncentraciju spermatozoida.
 • Utvrđeno je da dvije čase soka od nara dnevno povećavaju libido, kako kod muškaraca tako i kod žena, jer ovo voće utiče na povećanje nivoa testosterona u organizmu kod oba pola.

Ulje nara protiv bora

Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo te se može primjenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe. Ima estrogenska, antiupalna i antimikrobna svojstva. Istraživanja pokazuju da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti. Bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja.

Njegovi sastojci punicična i elagična kiselina liječe, zacjeljuju i hidratiziraju suvu, popucalu, umornu i iritiranu kožu. Vraćaju elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože.

Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima. Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida. Ulje nara može se koristiti lokalno, oralno i za masažu.

Novum.ba

Vezano: