Busovača/Zaštitar u banci zloupotrijebio bankovnu karticu penzionerke, prokockao joj preko 1.500 KM

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Srednjobosanskog kantona u saradnji sa policijskim službenicima PS Busovača uspješno su rasvijetlili zloupotrebu bankovne kartice, kojom prilikom je oštećena penzionerka iz Busovače.

Naime, u PS Busovača zaprimljena je prijava u kojoj je oštećena penzionerka navela da je prilikom korištenja bankovne kartice uočila nedostatak novčanih sredstava na njenom računu, koji je otvoren u jednoj od komercijalnih banaka.

Odmah po zaprimanju prijave službenici policije su pristupili poduzimanju mjera i radnji na rasvijetljavanju prijavljenog krivičnog djela. Tom prilikom je utvrđeno da je jedan od radnika zaštitarske agencije koja pruža usluge osiguranja banci u kojoj oštećena ima otvoren račun, iskoristio trenutak nepažnje i od iste neovlašteno uzeo podatke sa bankovne kartice.

Zloupotrebu podataka navedene penzionerke, kao i određenog broja drugih klijenata banke, osumnjičeni je izvršio na način da je bez njihovog znanja i saglasnosti putem interneta izradio „lažne“ korisničke račune za sudjelovanje u internet igrama na sreću, te u više navrata izvršio uplate na račun jedne od sportskih kladionica. Ovim nezakonitim radnjama pričinjena je materijalna šteta u iznosu preko 1.500,00 KM.

Tokom kriminalističke obrade osumnjičeni zaštitar A.N. rođen 1987.godine, u potpunosti je priznao izvršenje predmetnog krivičnog djela i protiv istog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

Koristimo ovu priliku da upozorimo sve korisnike bankovnih kartica da obrate pažnju na zaštitu ličnih podataka, kako bi spriječili eventualne zloupotrebe i nastanak materijalne štete, saopćeno je iz MUP-a SBK.

Novum.ba

Vezano: