FOTO/Sportske igre mladih održane u Fojnici

Ovogodišnja SIM turneja radosti za najmlađe učesnike počela je u Kalesiji, a u cilju promocije Sportskih igara mladih i odabira gradova koji će se 2020. godine naći na redovnom rasporedu Igara sa takmičenjima u više sportova.

Igre su danas, 9.oktobra, u Fojnici obradovale najmlađe osnovnoškolce gdje je održan je Bingo Cup, takmičenje u igri između dvije vatre, a najbolje ekipe, osvojit će bronzanu, srebrenu i zlatnu medalju Igara. Sportske igre mladih su najveće besplatno amatersko takmičenje u Bosni i Hercegovini te su u prethodnih devet godina postojanja okupila više od 311.000 djece iz svih dijelova naše države.

Igre promovišu zdrav način života na zabavan način s ciljem podizanja svijesti o važnosti aktivnog i prije svega zdravog načina života. 9. BH Telecom Sportske igre mladih u 2019. godini, okupile su 50.165 djevojčica i dječaka iz 38 bh. gradova koji su se takmičili u 10 različitih sportskih disciplina (nogomet, košarka, rukomet, odbojka, odbojka na pijesku, šah, tenis, stoni tenis, atletika te igra između dvije vatre).

1.945 finalista je učestvovalo na petodnevnom, potpuno besplatnom finalnom takmičenju Igara u Sarajevu, a državni pobjednici predstavljali su našu državu na Međunarodnom finalu Igara u Splitu, gdje su se borili za titulu najboljih u regiji protiv dječaka i djevojčica iz Srbije i Hrvatske.

Igre su kao ovakve, potpuno besplatne za sve učesnike, potpuno jedinstvene u cijeloj Evropi. Igre će naredne godine biti prisutne u 42 grada/općine, a najbolji će predstavljati svoje gradove na Velikom finalu Igara u Sarajevu koje se, svake godine, održava početkom augusta.

Novum.ba

Vezano: