FOTO/Centar za mentalno zdravlje Kiseljak obilježio Svjetski dan mentalnog zdravlja

U organizaciji Centra za mentalno zdravlje Kiseljak pri Domu zdravlja Kiseljak danas je svečano obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Prisutnima su se obratili direktor Doma zdravlja Kiseljak Nino Baban, načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak i uposlenici Centra za mentalno zdravlja. Na kraju je upriličen i razgovor sa korisnicima Centra, te je organizovana zakuska i prodaja njihovih rukotvorina.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. oktobra je ”Prevencija suicida” i obilježava se pod sloganom “40 sekundi za akciju”, s ciljem da se: poboljša svijest o značaju samoubistva kao globalnog javno-zdravstvenog problema, poboljša znanje o tome što se može učiniti kako bi se spriječilo samoubistvo, smanji stigma povezana sa samoubistvom i da ljudi koji se bore sa tim problemom znaju da nisu sami.

Za efikasnije i humanije usluge u mentalnom zdravlju neophodno je povećati ulaganja i preraspodijeliti sredstva kojima raspolažemo.

Svjetski dan mentalnog zdravlja se danas obilježava u više od stotinu zemalja, a u našoj zemlji prigodni skupovi i događaji se održavaju u većim gradovima BiH.

Novum.ba

Vezano: