FOTO: 16. Sajam minerala u Kreševu

Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja održava se danas i sutra u Kreševu.

Riječ je o 16. izdanju manifestacije koja će se održavati u prostorijama Osnovne škole “Dr. Boris Ćorić” i tijekom koje će se biti izložen veliki broj eksponata. Na ovaj sajam dolaze izlagači iz Bosne, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Na ovom sajmu je izloženo nekoliko hiljada eksponata iz cijeloga svijeta, a najviše ih je iz Brazila, Afričkih zemalja, te sa prostora Balkana. Kada je riječ o Bosni najviše eksponata je iz Kreševa i Busovače.

Amar Ahbabović iz Kreševa deseti put izlaže na ovom sajmu svoju kolekciju kristala i minerala, a kaže nam da većinu svojih kristala iskopava samu u Kreševu i Busovači, njegovu kolekciju kristala najviše čine čađavci, gorski kristali, ametisti, ali i kristali iz Južne Amerike, a njih je upravo dobio na ovakvim sajmovima. Ahbabović kaže da je saklupljanje kristala i minerala zanimljiv hobi od kojeg se može i zarađivati. 

"Sajam minerala općenito je manifestacija na kojoj je prvenstveno cilj širenje poznanstva sa drugim kolegama kolekcionarima, mjesto na kojem razmjenjujemo minerale i širimo svoje kolekcije. Moju kolekciju najviše čine goriski kristali, piriti i čađavci. Kristale najviše tražim i iskopavam u Busovači, Kreševu, Varešu i Derventi" - kaže nam Ibrahimbegović 

Jurij Zupanec iz Ljubljanje izlaže od prvog sajma u Kreševu svoje minerale. Zupanec ima bogatu kolekciju mineral, danas je u Kreševu izložio samo dio svoje kolekcije, sve minerale traži sam, a najviše je minerala našao u Brazilu.  

Sajam se održava u organizaciji Udruge “Kreševski citrin”, a pod pokroviteljstvom Općine Kreševo i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Novum.ba

Vezano: