Kiseljak: Predavanje o važnosti doniranja organa

Večeras je u Kiseljaku održano predavanje na temu važnosti doniranja organa i potpisivanja donorske kartice. Na početku se prisutnima obratio  Tomislav Žuljević i sam jedan od onih kojima je donirani organ popravio kvalitet života.

 Tomislav je na početku upoznao prisutne o načinu rada udruženja koja se bave problematikom tranplatacije Donorska mreža i Udruženje dijaliziranih i trasnplatiranih boelsnika FBiH.

Također prustnima su se obratili i eminentni stručnjaci iz ove oblasti i to prim. dr. Lejla Hantalašević, koja je govorila o tome kako ne postati bubrežni bolesnik.

"Ja imam običaj reći da je bubreg kralj organa. On ima tri funkcije, prva mu je prečišćavanje krvi i izbacivanje nečistoća, druga funkcija je regulacija krvnog tlaka, dok je treća i često zanemarena funkcija lučenje hormona koji suzbijaju anemičnost", rekla je između ostalog prim. dr. Lejla Hantalašević.

Također prisutnima su se obratili i prof. dr. Halima Rešić i dr. Nermina Rizvanović, a posebno emotivno je bilo kazivanje pacijenata koji su sa novim organima dobili novi i kvalitetniji život.

"Mene su u neka doba nazvali, trećeg februrara, nakon deset godina dijalize i ja saznao sam da ću dobiti nov bubreg. Rekli su da dođem čim prije u Sarajevo na transplataciju. Kada sam završio poziv sjeo sam i počeo mijenjati boje a porodica se zabrinula da se nije desio smrtni slučaj. Nakon transplatacije konačno mogu da odem na more sedam dana, da uživam, da ne gledam na sat i vrijeme kada ću na dijalizu. Dok sam bio na dijalizi bio sam konstantno ograničen i maksimalno sam mogao otići na izlet jednu noć", rekao je publici Muhamed Burić iz Visokog.

Na kraju treba podsjetiti da je odziv tribini bio jako dobar te da je veliki broj prisutnih potpisao donorske kartice. Također publici su se obratili i načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić-Ramljak i predstavnici vjerskih zajednica koji su podržali ovu ideju.

Iz udruženja koja su organizatori ove tribine poručili su da je u cijeloj situaciji vrlo bitno da su sve vjerske zajednice podržale donaciju organa kao čin dobročinstva, kao i da je neophodno širiti svijest o tome da je donacija besplatna i da na koncu trebamo objasniti svojoj obitelji da želimo biti donori. Razlog za ovo je tzv "španski model" koji podrazumjeva da je svaki pacijent koji doživi tzv "moždanu smrt" donor osim ako njegova porodica to zabrani.

Novum.ba

Vezano: