FOTO/Sanel Marić – Mara premijerno u Travniku predstavio Andrićevo 'Pismo nikome'

Svestrani mostarski kantautor Sanel Marić - Mara sinoć je u okviru tradicionalne kulturne manifestacije „Andrićevi dani“ u Otvorenom književnom ateljeu Memorijalnog muzeja „Rodna kuća Ive Andrića“ u Travniku održao akustični koncert pod nazivom "Mara pjeva bosanskohercegovačke pjesnike".

Uz Maru , sinoć je na klaviru nastupio i Dario Lukić, a ovom prilikom Mara je simbolično, upravo na mjestu gdje je rođen najveći bh. književni velikan, premijerno izveo posljednji singl koji je nastao po tekstu nobelovca, Ive Andrića.

Riječ je o pjesmi "Pismo nikome" koja je muzički prilagođena po istoimenom tekstu Ive Andrića iz davne 1940. godine, a koju je Mara uz tonsku režiju Đanija Pervana prije nekoliko mjeseci snimio u mostarskom Muzičkom centru „Pavarotti“ . Pored Andrićevog „Pisma nikome“, Travničani su imali priliku uživati u brojnim izvedbama pjesama nastalih po tekstovima velikana bh. poezije, te su se sinoć mogli čuti prepoznatljivi stihovi Alekse Šantića, Maka Dizdara, Avde Hasanbegova Karabegovića, Safveta-bega Bašagića, Antuna Branka Šimića, kao i novog vala mladih pjesnika Marka Tomaša, Mehmeda Begića, Gorana Karanovića i Nedima Ćišića.

Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja „Rodna kuća Ive Andrića“ je istaknuo da je Mara najčudesniji Mostarac koji je udahnuo novi život nekim starim, gotovo zaboravljenim bh. pjesnicima, te da mu je zadovoljstvo što je u svoj nadasve kreativan i nesvakidašnji repertoar , u znak sjećanja na rođenje, uvrstio i jednog čudesnog pisca, Ivu Andrića.

Novum.ba

Vezano: