Obilježen Svjetski dan kravate/ Učenici OŠ Ivan Goran Kovačić posjetili Općinu Fojnica

Učenici prvog i petog razreda osnove škole „Ivan Goran Kovačić“ su danas posjetili Općinu Fojnica. U pratnji đaka bile su njihove učiteljice Anita Markanović i Dajana Oroz.

Učenike je dočekao načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura i predsjedavajuća OV Fojnica Vanja Oroz Jukić.

Nakon međusobnog upoznavanja uslijedio je razgovor sa učenicima o svemu što ih je zanimalo, a djeca su imala priliku i da se počaste slatkišima koje su za njih pripremili domaćini.

Učenici, učiteljice ali i njihovi domaćini u Općini, danas su nosili kravate, s obzirom da je upravo povod za ovu posjetu bilo obilježavanje Svejetskog dana kravate.

Svjetski dan kravate obilježava se 18. oktobra i to od 2008. godine, u spomen na 2003. godinu kada je oko Arene u Puli izvedena spektakularna umjetnička instalacija kravate – hrvatskog simbola koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv.

Kravata kao izvorni hrvatski proizvod raširila se Evropom u 17. vijeku posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvim su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge evropske jezike pod sličnim nazivima.

Jedan je od najdražih modnih dodataka muškaraca, a u posljednje vrijeme sve češće ovaj modni detalj viđa se i na ženama. Elegantne i otmjene, kravate se nose u svečanim prilikama, na poslovnim sastancima, a gotovo su nezaobilazne oko vrata političara.

Novum.ba

Vezano: