Gradonačelnik Banja Luke u posjeti Općini Jajce

Nakon saradnje u okviru projekta kandidature Banja Luke za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, na poziv Općine Jajce, minule sedmice u posjeti Jajcu boravio je Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić sa saradnicima. Goste je primio Načelnik Općine Jajce Edin Hozan, a razgovaralo se o saradnji dva grada, sa naglaskom na realizaciju projekata koji su proizašli iz kandidature Banje Luke za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.

„Želimo nastaviti saradnju sa Banjom Lukom, bez obzira što Banja Luka nije dobila titulu.  Za nas to nije bio kraj saradnje niti će biti kraj projekta. Naša je istinska želja, a vjerujem i kolega iz Banje Luke ali i Bihaća, sa kojima smo radili zajedno na ovom projektu, da se naša saradnja i dalje nastavi. Izrazili smo spremnost i želju da se naši odnosi dalje razvijaju na svim poljima – kulturi, sportu, privredi“, između ostalog istakao je, nakon zajedničkog sastanka, Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić je naglasio da su Banja Luka i Jajce komšijski gradovi, koji su blizu i sarađuju vijekovima, pa nema razloga da se ta saradnja ne nastavi i ubuduće, te podsjetio da su Banja Luka, Jajce i Bihać zajedno radili na kandidaturi Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

„Dvije godine smo sarađivali na projektu EPK i time otvorili vrata saradnje, bolje se upoznali i uspostavili lijepu komunikaciju. Naša iskustva u saradnji sa rukovodstvom Jajca su veoma pozitivna i mi želimo da nastavimo dalju saradnju. Žao nam je što Banja Luka nije prošla za EPK 2024. godine jer bi to za sva tri grada bila velika stvar. Sada razgovaramo oko toga kako nastaviti dalju saradnju, a na današnjem sastanku su bili i ljudi koji su radili na projektu EPK“ naglasio je Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić, te dodao da su već pokrenuti razgovori u vezi sa određenim izložbama i nastupima kulturno-umejtničkih društava.

Kultura je jedna od oblasti buduće saradnje, turizam takođe, a razgovaralo se i infrastrukturnim pitanja. Zajednički interes  je i ekologija, prvenstveno zaštita rijeke Vrbas, a kako je dogovoreno, pokušaće se iznaći i zajednički partner u ovim aktivnostima, tim više što su Jajce i Banja Luka bili povezani UNDP-ovim projektom „Čist Vrbas“. 

Tokom posjete Jajcu, gradonačelnik Igor Radojičić obišao je i pravoslavni hram Crkvu Presvete Bogorodice, nacionalni spomenik koji se nalazi u fazi obnove, te u razgovoru sa ocem Miladinom Samardžićem obećao da će Banja Luka pomoći obnovu ovog hrama.

Novum.ba

Vezano: