Dan kada je Mustafa Kemal paša Ataturk proglasio Republiku Tursku

Na današnji dan 439. Vandali, predvođeni kraljem Gejserihom, osvojili su Kartaginu. Na isti datum 1881. godine u Japanu je osnovana prva nacionalna politička stranka.

Na današnji dan:

1888. - U Carigradu potpisana Konvencija o Sueckom kanalu, prema kojoj „kanal treba da bude slobodan i otvoren, za vrijeme rata i u vrijeme mira, za sve trgovačke i ratne brodove, bez obzira na razlike u zastavama“.

1890. - Na četvrtoj sjednici Dalmatinskog sabora zastupnik Miho Klaić predložio da se u zadarskoj gimnaziji, umjesto italijanskog, uvede hrvatski kao naukovni jezik.

1923. - Mustafa Kemal-paša Ataturk proglašava Republiku Tursku. On je postao prvi predsjednik Turske. Tokom vladavine, do smrti 1938. godine, proveo radikalne reforme u zemlji, približivši Tursku Evropi. Glavni grad postaje Ankara.

1929. - Krah Njujorške berze, poznat kao „crni utorak“, označio je početak Velike krize koja je uzdrmala temelje američke privrede, a kasnije se proširila na cijeli svijet. Industrijska proizvodnja opala u razvijenim zemljama na nivo sa početka stoljeća, a bez posla ostalo 26 miliona ljudi.

1941. - U Osijeku su ustaše streljale šestoricu Jevreja zbog davanja priloga za "Crvenu pomoć".

1956. - Suecka kriza: dva dana uoči francusko-britanskog napada na Egipat izraelska vojska napala Sinajski poluotok.

1961. - Sirija je istupila iz Ujedinjene arapske republike.

1964. - Ujedinjena republika Tanganjika, Zanzibar i Pemba promijenila naziv u Tanzanija.

1969. - Uspostavljena prva udaljena veza između dva kompjutera na univerzitetima Stenford i Kalifornija. Taj događaj označava početak ere interneta.

1995. - Parlamentarni izbori u Hrvatskoj na kojima pobjeđuje Hrvatska demokratska zajednica i izbori za Gradsku skupštinu Zagreba nakon kojih, zbog iznenadne pobjede opozicije, započinje Zagrebačka kriza.

1996. - U Beču održana aukcija skoro 8.000 slika, skulptura i ostalih umjetničkih djela koja su od austrijskih Jevreja u Drugom svjetskom ratu oteli austrijski i njemački nacisti. Prihod dodijeljen ljudima koji su preživjeli Holokaust.

1998. - Komisija za istinu Južne Afrike predala izvještaj predsjedniku Nelsonu Mandeli, u kojem su bivši predsjednik Bota, Mandelina bivša supruga Vini, Butelezi i Afrički nacionalni kongres optuženi za kršenje ljudskih prava.

1999. - Iranski predsjednik Muhamed Hatami završio posjetu Parizu, prvu od 1979., tokom koje je apelirao na globalnu toleranciju i bolje povezivanje sa Zapadom.

2000. - Više od 30.000 ljudi demonstriralo protiv neonacista u njemačkom gradu Diseldorfu.

2001. - Japan usvojio kontroverzni zakon koji dozvoljava japanskim oružanim snagama, prvi put poslije Drugog svjetskog rata, da budu angažirane u inozemstvu kao podrška američkim napadima u Afganistanu.

2001. - Pod pritiskom pakistanskog predsjednika, zatvoreno 12 pripadnika Islamskog militarističkog pokreta radi istrage o oružanom napadu na jednu hrišćansku crkvu, u kojem je ubijeno 16 osoba

Novum.ba

Vezano: