JAJCE/Povezivanje obrazovnog sistema i potreba privrede

Na inicijativu Općine Jajce danas je održan sastanak sa privrednicima s područja općine Jajce, predstavnicima Ministarstva privrede SBK/KSB, Biroa za zapošljavanje Jajce i srednjih škola s područja Jajca u cilju iznalaženja zajedničkih rješenja u  povezivanju obrazovnog sistema, potreba privrede i podrške Općine Jajce u ovom procesu.

Naime, predstavnici privrednih subjekata koji posluju na području Općine Jajce evidentirali su problem nedostatka kvalifikovane radne snage, a  kako usklađivanje potreba privrede i tržišta rada zahtjeva pristup koji je povezan sa profesionalnom orjentacijom učenika u smislu odabira deficitarnih zanimanja današnji sastanak je imao za cilj oslikati ovaj problem. Općina Jajce od 2020. godine namjerava provoditi projekat „Stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja“ i važno je definisati listu zanimanja koja su potrebna privredi. Sastanak je bio prilika da sve strane iznesu svoje preporuke i ideje za stvaranje boljeg poslovnog okruženja u općini Jajce. 

 

Podaci sa evidencije Biroa za zapošljavanje da se trenutno na evidenciji nalazi 115 kuhara, 41 konobar, 287 prodavača, 129 bravara i samo 11 zavarivača starije životne dobi dovoljno govori da se mora razmišljati o izboru struka koje se upisuju u srednju školu. Također, čulo se u diskusijama, u narednom periodu treba poboljšati načine obavljanja prakse. Nakon rasprave učesnici su se saglasili da nastave kontinuiranu saradnju jer je evidentno da privrednicima Jajca nedostaju stručna zanimanja i kvalifikovani i obučeni radnici. Općina Jajce je iskazala spremnost da stipendira deficitarna zanimanja, a od škola se očekuje da prihvate potrebe privrede, te u tom smislu pokrenu inicijativu za otvaranje zanimanja potrebnih privredi Jajca. Jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i da Općina Jajce, Ministarstvo privrede SBK/KSB i privredni kolektivi s područja općine Jajca opreme  kabinete za odvijanje stručne nastave u Srednjoj strukovnoj školi

Novum.ba

Vezano: