Mahmutbegović: Trebamo se više okrenuti radu i jedni drugima

Izvještaj o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Bosni i Hercegovini koji je usvojen danas, trećeg dana 37. kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u Strasbourgu, odraz je situacije na terenu i ništa dramatično se ne dešava vezano za ovaj Izvještaj - izjavila je za Fenu u Strasbourgu potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Mahmutbegović, koja je učestvovala u radu Kongresa, kazala je da su se komentari koji su se mogli čuti pred usvajanje Izvještaja u najvećem dijelu odnosili na prezentaciju perioda agresije na BiH kada je u pitanju genocid.

- To je izazvalo određene komentare onih koji se ne slažu s tim formulacijama. Mislim da je to nepotrebno - kazala je.

Također, navela je, govorilo se o tome da je problem BiH drugačiji nego u drugim državama, ali su ovo tipski izvještaji koji su odraz situacije.

- Činjenica je da u državi BiH imamo određenih problema i njih smo svjesni. Delegacija koja je obišla BiH razgovarala je sa svim predstavnicima vlasti u oba entiteta, na lokalnom i državnom nivou, dala je svoje konstatacije. Prepreporuke su uopćene u smislu da se treba okrenuti što boljoj organizaciji kad je u pitanju administracija, međuljudski odnosi, poštivanje ljudskih prava, poštovanja zakona, a mi u BiH trebamo malo više da se okrenemo radu i jedni drugima te da krenemo naprijed - zaključila je Mahmutbegović u izjavi za Fenu.

Novum.ba

Vezano: