Fojničko selo Dragačići napustili su svi osim Ramize Drinić

Naša priča o napuštenim selima se nastavlja pričom o još jednom Fojničkom selu, Dragačićima. Selo se nalazi svega par minuta od izletišta na Vladića vrhu i do njega vodi solidan makadamski put.Jedini stanovnik ovog lijepog, živopisnog seoceta koje je prema popisu iz 1991. godine brojalo 105 stanovnika je Ramiza Drinić. Ostalima koji su tu nekada živjeli, Dragačići su samo prilika za lijep i ugodan vikend, bijeg iz grada na dan-dva. Kao i sva druga sela koja su dalje od grada i ovo selo je ostalo pusto.

Nekada je iz ovog sela u obližnju školu u Majdanu, o kojoj smo takođe pisali i koja zjapi pusta i napuštena, iz ovog sela išao po čitav jedan razred učenika. Sada nema nikoga, Ramiza je ostala sama. Ona je, kako sama kaže, zadovoljna životom u ovom seocetu na “memli” strani. Nikada nije sama. Društvo joj prave prolaznici koji navrate pri prolazu na čuvene slapove Kozice, krava koju je nedavno dobila od dobrih ljudi, a i medo kog je par puta viđala pri odlasku u gljive.

Nisu imali problema jer je po njenoj priči ovdje i medo miroljubiv. Iako je imala pune ruke posla, stiže zima pa se mora pripremiti ogrijev, ipak je našla vremena da promuhabeti s nama i ponudi nas kahvom i domaćim sokom od malina. Ima ona kako reče i kupovnog, neko joj donio, ali ga ona ne troši. Sijeno je pripremila, nada se da će biti dovoljno i što se nje tiče, zima može da počne. Rastajemo se s ovom vedrom ženom. Prati nas na put želeći nam dobro zdravlje i pozivajući nas da je ponovo posjetimo a potom se vraća u kuću da klanja i da se obrati Onom koji joj jedino može pomoći u ovom napuštenom i zaboravljenom selu.

Novum.ba/M.Mračkić

Vezano: