Sportska škola 'Olimpija' u Travniku afirmiše brojne sportske aktivnosti za najmlađe

Sportska škola „Olimpija“ formirana je prije četiri godine u Travniku s ciljem afirmacije sporta, ali i kako bi se svim djevojčicama i dječacima pružila prilika da se u najranijoj dobi okušaju u različitim sportskim kategorijama, te usmjere i opredijele na željene sportske oblasti za koje imaju afinitete ili talenat, ali i da usvoje neophodne navike zdravog života.

 

Stoga, ova travnička škola sporta mališanima nudi mogućnost treniranja različitih sportova, od košarke, rukometa, nogometa, plivanja, skijanja pa sve do različitih zanimjivih i zabavnih psihofizičkih igrica. Škola sporta za djecu najmlađe dobi danas je izrasla u zavidan sportski kolektiv koji u svom opusu ima više sportova za dječake i djevojčice gdje se sprovode  brojne sportske aktivnosti za najmlađe uzraste.

Brojni mališani prodefilovali su kroz školu sporta, a danas je broj članova koji pohađaju sve sportske aktivnosti u Olimpiji veći od stotinu. Pored već prepoznatljivog razvojnog programa za najmlađu djecu, škole sporta, u kojem je akcenat da djeca u jednom sigurnom okruženju razvijaju svoje osnovne motoričke sposobnosti i socijalizuju se, tu su još i sportska gimnastika u kojoj pored djevojčica sada treniraju i dječaci.

 

-„Iako Travnik nema neku posebnu gimnastičku tradiciju, uspjeli smo da kontinuiranim radom stvorimo jednu bazu mladih sportista koji su za zaista kratko vrijeme ostvarili jedan veliki napredak. Također, kao i većina sportskih kolektiva i mi se suočavamo sa nedostatkom specijalizovanih uslova rada za provođenje treninga u punom kapacitetu.“, kazao je Tarik Šćetić, trener i predsjednik Upravnog odbora Sportske škole "Olimpija".

Šečić je također naglasio da su u dosadašnjem periodu, uspjeli iz vlastitih sredstava obezbijediti sprave i pomagala za sportsku gimnastiku, a firma GS TMT iz Travnika im je izradila i poklonila gimnastičko vratilo.

-„Cilj nam je da u predstojećem periodu pokušamo obezbijediti vlastiti prostor specijalizovan za treniranje sportske gimnastike, te se nadamo da će to lokalna zajednica i Općina Travnik prepoznati kao projekat od značaja i pomoći nam pri realizaciji“, istaknuo je Šečić.

Od mjeseca maja, 2019. godine u sklopu Sportske škole „Olimpija „egzistira i Škola nogometa „Olimpija“., te već sada, kako Šečić ističe u njihovoj školi treniraju brojni dječaci, a u sljedećem periodu planiraju učestvovati o na nekoliko turnira, kao i u nogometnoj ligi SBK za mališane.

 

Pored navedenog, Šečić ističe da ih očekuje još mnoštvo aktivnosti koje planiraju realizovati, kao što je  škola plivanja, škola skijanja, te učešće na gimnastičkim turnirima .

-„Ono što je bio imperativ od početka osnivanja, a što će se nastaviti i u budućnosti je da sa djecom rade samo visokoobrazovani treneri. U praksi toga, našem timu se pridružilo i još nekoliko profesora sporta i tjelesnog odgoja koji će svojim znanjem i iskustvom doprinijeti radu Sporske škole 'Olimpija', kazao je na kraju Šečić.

Novum.ba

Vezano: