Film ‛Majka‛ scenariste Vahida Durakovića podržan od Fondacije za kinematografiju Sarajevo

Fondacija za Kinematografiju Sarajevo donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za 2019. godinu. Kratki igrani film „Majka“, za koji scenarij potpisuje Bugojanac Vahid Duraković, dobio je podršku u iznosu od 12.750 KM. Producent filma je Amira Kudumović (Udruženje za razvoj kulture, nauke i umjetnosti „Scena“ Sarajevo). Film bi trebao režirati reditelj Rašit Gorgulu.

„Majka je priča o Majci iz Srebrenice koja traži istinu za tri ubijena sina i muža. Ona živi u napuštenom UN-ovom kontejneru, zaštićenoj zoni, i poput Sizifa, u potpunosti deverbalizirana, s natpisima svojih sinova i muža na sebi, uporno „kotrlja teret“ savremenog dehumaniziranog svijeta. Ona jest Majka iz Srebrenice, ali može biti i bilo koja druga Majka koja nije pronašla posmrtne ostatke od svojih najmilijih“, ističe Vahid Duraković.

Hrvatski audiovizualni centar podržao je snimanje dugometražnog igranog filma „Djeda Mraz u Bosni“, za koji scenario također potpisuje Vahid Duraković, u iznosu od 400 000 kuna. Isti film je 2017. od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo podržan sa 200 000 KM. Producent filma „Djeda Mraz u Bosni“ je DEPO produkcija a koproducent „Eurofilm“ iz Hrvatske.

Snimanje oba filma je planirano u 2020. i 2021. godini i najveći dio snimanje će se odvijati na prostoru općine Bugojno.

Novum.ba

Vezano: