Uskoro će se na tržištu EU naći jaja iz BiH!

Četiri mjeseca nakon što je BiH odobren izvoz jaja za industrijsku preradu na tržište Europske unije, ukoliko ne bude nikakvih primjedbi, od 10. novembra kamioni natovareni jajima iz BiH će moći krenuti prema zapadu. Za sada je samo firma Agrex iz Donjeg Žabara podnijela zahtjev i prošla komisiju Ureda za veterinarstvo BiH te dobila rješenje o ispunjavanju uvjeta za izvoz jaja B klase, odnosno jaja za preradu u zemlje članice EU.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS-a i direktor firme Agrex za Klix.ba je kazao da, prema procedurama Evropske komisije, zemlje članice EU imaju rok od 20 dana za upućivanje eventualnih primjedbi na rješenje.

"Računamo da će 10. novembra taj rok isteći i ako ne bude primjedbi, a ne bi trebalo, rješenje će postati pravovaljano, čime stječemo pravo za početak izvoza jaja na teritoriju Europske unije", rekao je Miličić.

Saznajemo da je Agrex prva i jedina kompanija koja je ispunila sve uvjete, ali da će i ostale kompanije imati priliku za izvoz ukoliko ispune sve zahtjeve i uvjete.

Iako je još rano govoriti o projekcijama i količinama izvoza, iz ove bh. kompanije nam kažu da već postoje kontakti s potencijalnim europskim partnerima.

"Vrlo je vjerojatno da će prve količine krenuti u susjednu Hrvatsku. Mislim da će kvalitetniji podaci biti poznati krajem ove godine kada se budu zaključivali godišnji ugovori. Ograničenja ne postoje, sve će zavisiti od prilika u BiH i na regionalnom i europskom tržištu. Najpresudniji će, mislim, biti cjenovni faktor", dodao je Miličić.

Ističe da Bosna i Hercegovina ima potencijala da dio proizvodnje izvozi na strana tržišta.

"Za početak to neće biti značajne količine, ali već imamo upit jednog ozbiljnog partnera iz Hrvatske za 12 miliona komada za godinu", otkrio je Miličić.

Novum.ba

Vezano: