U Donjem Vakufu obilježen Svjetski dan romskog jezika

U prostorijama Centra za mlade Donji Vakuf danas je održan sastanak za Rome u povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika.

Sastanak je inicirala i organizovala Aldina Jusić, aktivista za manjine i jedna od pet koordinatorica projekta „Mladi Romi i Romkinje za prava inkluzije“ koji je u 2018. godini implementiran i u Donjem Vakufu.

Današnjem sastanku prisustvovalo je oko 15 Roma i Romkinja, koje su još jednom ukazali na svakodnevne probleme i diskriminaciju s kojom se susreću.

Svjetski dan romskog jezika prvi put je obilježen 5. novembra 2009. godine u Zagrebu, a na inicijativu Udruge za promovisanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj ˝Kali Sara˝, kada je održan prvi Simpozij o romskom jeziku, prilikom kojeg su okupljeni učesnici iz cijeloga svijeta donijeli povelju i deklaraciju Simpozija povodom Svjetskog dana romskog jezika, a koju su potpisali svi učesnici među kojima su bili i predstavnici Međunarodne unije Roma.

Romski narod u svijetu govori jezičnim dijasistemom kojeg čini 60-ak dijalekata, nerijetko potpuno različitih. Ipak, većina Roma govori jezikom romani ćib. Zbog činjenice da je romski jezik nestandardiziran i dijalektički različit onemogućena je viša razina sociolingvističke integracije i povezanost romskih zajednica, pa se može govoriti i o ugroženosti romskoga jezika.

Novum.ba

Vezano: