Stipendije za 150 studenata IT stručnog studijskog programa na UNSA

FOTO: Stipendije.ba

FOTO: Stipendije.ba

Izvršna direktorica BIT Alliance Tatjana Vučić, ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA Mustafa Memić i dekan Elektrotehničkog fakulteta UNSA Jasmin Velagić, danas su potpisali Ugovor o stipendiranju studenata dvogodišnjeg IT stručnog studija.

 

Iz Budžeta KS je za ovu namjenu izdvojeno 280.000 KM kojim će se pokriti školarine za 150 studenata, a stipendija iznosi 2.000 KM

 

U akademskoj 2018./2019.godini pokrenuti su dvogodišnji stručni IT studijski programi na Univerzitetu u Sarajevu, a koje je 2018. godine uspješno upisana prva generacija studenata.

 

Temelje na kojima smo Bit Aliance gradili je model koji podrazumijeva sinkronizirano djelovanje obrazovnog sektora, vlasti i industrije. U ovom slučaju, to se pokazalo kao izuzetno uspješno, s obzirom da danas, zahvaljujući ovom projektu, odnosno, programu, imamo novih 150 inženjera, koji ulaze u IT industriju koja je vrlo deficitna – kazala je Vučić.

 

BiH trenutno ima oko 6.000 IT stručnjaka, a po procjenama BIT Alliance, u naredne dvije do tri godine postoji potreba za dodatnih 3.000 stručnjaka.

 

Ministar Bašić je kazao da se na ovaj način pokušavaju prepoznati potrebe mladih građana, studenata, a ne samo da se sistemi obrazovanja prave iz nekih akademskih, ministarskih, ambijenata.

 

Na ovaj način, rekao je Bašić, pokušavamo reagirati na situacije koje donosi stvarni, realni život BiH, KS, danas i ovdje.

 

One najbolje studente obavezat će ugovorima ako dobiju posao, a Bit Alliance je dužna ponuditi posao svima koji završe na vrijeme, da ostanu barem godinu dana da rade. Nadam se da će godinu dana biti dovoljno psihološkog efekta i da ostanu – istakao je ministar Bašić.

 

Dvogodišnji IT stručni studijski program, kako su pojasnili dekani fakulteta Memić i Velagić, izvodi se na Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA.

 

Na dvogodišnjem studiju Elektrotehničkog fakulteta “Razvoj softvera” bit će stipendirano 49 studenata, a na Prirodno-matematičkom fakultetu koji realizuje dvogodišnji studijski program “Informacione tehnologije” stipendiju će dobiti 101 student.

 

Stručni IT studijski program je koncipiran na način da obuhvata stručne predmete iz oblasti informacionih tehnologija, računarstva, programiranja i informatike sa posebnim fokusom na sticanje praktičnih vještina.

 

U okviru studijskog programa obavezan predmet je i “Industrijska praksa” koja će studentima omogućiti praktični rad u IT kompanijama te sticanje neophodnih vještina za zapošljavanje u budućnosti.

Novum.ba/Stipendije.ba

Vezano: