U KSC-u Bugojno upriličena promocija knjige Hadžibeg, autora Kemala Čopre

FOTO/Edin Ćatić - Bato

FOTO/Edin Ćatić - Bato

U Maloj sali KSC-a Bugojno upriličena je promocija knjige “HADŽIBEG” Kemala Čopre. Starinski duh vratničke, ali i svih drugih sarajevskih mahala, oživio je uz priče Uzeira Hadžibega, osamdesetogodišnjeg dede koji je "po stare dane" odlučio postati pisac.

Uzeir Hadžibeg zapravo je fiktivni lik kojeg je stvorio sarajevski pisac Kemal Čopra, no brojni obožavaoci priča dede Uzeira teško vjeruju da on nije stvaran. Tražili su ga po vratničkim mahalama, njegovu ženu Fatu i najboljeg prijatelja - taksistu Muteta.

"Čitaoci su ga doživjeli tako snažno, kao nekog svog, da su poželjeli doći i upoznati ga. Mnogi su i dolazili tražeći ga po opisu mjesta, mahala i sokaka iz njegovih priča. Tada su upoznali Kemala i mnogi su se razočarali, neki toliko da su od tada prestali pratiti i čitati Hadžibega. Jednostavno nisu mogli podnijeti činjenicu da Uzeir Hadžibeg ne postoji i da je on samo fiktiv[ni lik iz književnog djela. Sjećam se jednog dede na promociji koji se tresao od bijesa kad me vidio, sav crven u licu mi govori pred svima kako sam ja prevarant i glumim dedu i uzimam ljudima pare. Nisam mu ništa odgovorio, bilo mi je drago zbog njegove reakcije jer sam tada shvatio da sam napisao dobru knjigu. Ponekad pomislim, da se ni sam ne mogu odvojiti od lika kojega sam izmislio i ne znam da li postoji lik iz naše književnosti koji je ikada bio življi od Uzeira Hadžibega. Možda Andrićev Ćorkan ili kraljević Marko, Hasanaginica iz usmenog predanja. Bit ću neskroman i reći da ih je Uzeir Hadžibeg bez ikakve medijske i prosvjetne pažnje nadmašio", rekao je Kemal Čopra.

Novum.ba

Vezano: