U Jajcu obilježen 25. novembar – Dan državnosti BiH

Izložbom likovnih radova učenica i učenika osnovnih škola pod nazivom “Prođoh Bosnom kroz gradove” u organizaciji KUD “Jajce” jučer je počelo obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u srednjovjekovnom gradu na Vrbasu i Plivi.

Nakon svečanog otvaranja ove izložbe u Domu kulture, nagrađeni su učenici u dvije kategorije. Od prvog do četvrtog razreda  nagrađeni su učenici: Ilhana Kliko, Emin Julardžija, Ema Kasper, Iskra Omić, Zana Aganović, Asmar Kahrić, te od četvrtog do devetog: Dalila Mukić, Ilma Karadža, Tarik Spahić, Paula Rimac, Lejla Hadžić i Jasmir Julardžija.

Izložba učeničkih radova biće otvorena do utorka, 26. novembra 2019. godine.

Ispred spomen-fontane u znak sjećanja na sve oslobodioce grada Jajca danas je položeno cvijeće. Osim što su se prisjetili boraca iz 1943. godine odata je počast i na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce te Središnjem spomen-obilježju poginulim pripadnicima HVO.

Nakon toga, u prisustvu brojnih građana i zvanica, intoniranjem državne himne otvorena je svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce koja se održala u pozorišnoj sali Doma kulture Jajce. Prigodan program svojim nastupima obogatio je zbor HKD „Napredak“ Jajce, te učenici OŠ “Berta Kučera”,  “13. rujan”, OŠ “Braća Jezerčić“, oš “Jajce“ Kruščica te OŠ „Jakov Gotovac“ područni odjel Jajce,

Načelnik Edin Hozan prvi je pozdravio sve prisutne i čestitao im Dan državnosti BiH.

-Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo danas podigli tu svijest o značaju Dana državnosti. naše zemlje. Ovaj događaj iz prošlosti je jako bitan i raduje me što ga na ovaj način obilježavamo. Naša Bosna i Hercegovina ima hiljadugodišnju tradiciju, prirodne ljepote i sve ono što mi Jajčani, Bosanci i Hercegovci trebamo biti ponosni. Najviše trebamo biti ponosni na naše narode, koji su u burnoj prošlosti i dugoj historiji vratili državnosti BiH i još jednom potvrdili te odlučili da u miru i slobodi žive ravnopravno u našoj zemlji. Mi to danas slavimo i obilježavamo, duboko sam uvjeren da mi trebamo biti ponosni na te ljude i na nas same – istakao je Hozan.

Govoreći o značaju praznika za Bosnu i Hercegovinu predsjedavajući OV Ivo Šimunović uputio je čestitku svim građanima u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH.

-S pravom mogu reći da dolazim iz naroda koji je jasno definiran prema rezoluciji iz 1943. godine i Daytonskim sporazumom, a znamo dana državnom razini nema svoga člana predsjedništva. Ja vjerujem da oni koji su za to zaslužni više nikad neće to uraditi. Vjerujem da ta pravda za koju trebamo živjeti i jedni drugima činiti uzet ćemo sebi u obavezu da je ovo država od Kulina bana pa i do današnjih dana naša zemlja. Podjednako trebamo graditi, voljeti i činiti sve sto ono želimo sebi i svojima mladim naraštajima koji dolaze. Ja vjerujem da ovo naše današnje okupljanje, dobre misli, zelje i izričemo će ugledati svjetlo dano i da ćemo svi ubuduće biti sretni boji, ali i zadovoljniji – rekao je Šimunović u svom obraćanju.

Novum.ba/Jajce-online

Vezano: