Nekropola sa stećcima u Polju sve brojnija

  • FOTO: Općina KREŠEVO
  • FOTO: Općina KREŠEVO
  • FOTO: Općina KREŠEVO
  • FOTO: Općina KREŠEVO

FOTO: Općina KREŠEVO

U nastavku radova, koje predvode voditelj Instituta za arheologiju pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Adnan Kaljanac i arheologinja Zavičajnog muzeja Travnik Ajla Sejfuli otkriveno je, uz prvotnih tridesetak, još petnaestak stećaka. Zasad ni na jednom od novootkrivenih stećaka nema ukrasa ni natpisa. Takvih je ovdje vjerojatno bilo, a može se pretpostaviti da odavde potječu neki od onih koji se danas nalaze na Fratarskom šetalu i drugdje oko kreševskog franjevačkog samostana. U tom pravcu govori i podatak da je nađeno i nekoliko grobova bez stećaka.
Podsjetit ćemo da je nekropola sa stećcima sandučarima te jednim potencijalnim sljemenjakom slučajno otkrivena nakon što su započeli radovi na pripremi terena za izgradnju zgrade Policijske stanice Kreševo. Za stećke na ovom lokalitetu znalo se i prije, ali se vjerovalo da je prije stotinjak godina uništena. Ispostavilo se, međutim, da je teren nasut kamenim oblutcima i zemljom te niveliran, kako bi mogao biti korišten za poljoprivredne radove.
Novootkrivena nekropola sa stećcima jedna je od brojnih na kreševskom području, a ona na Brdu iznad Deževica, kao i Kose, Crkvenjak te Klupe, proglašene su nacionalnim spomenicima BiH.

Novum.ba/Općina Kreševo 

Vezano: