Susreti Zija Dizdarević/Pobjednik konkursa za najbolju kratku priču je Magdalena Blažević iz Mostara

Književno–kulturna manifestacija Susreti Zija Dizdarević, koja ove godine obilježava svoje tridesetpeto izdanje, danas je u Fojnici doživjela svoju završnicuU sali Općine Fojnica je održana Svečana akademija Susreta Zije Dizdarevića na kojoj su prisustvovali brojni gosti iz društvenog života. Prisutne su pozdravili načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura i Nevres Jemendžić, predsjednik Upravnog odbora Susreta.

O značaju ove manifestacije govorio je Hadžem Hajdarević, predsjednik Programskog savjeta Susreta Zija Dizdarević. Nakon nekoliko godina pauze Susreti su ponovo raspisali Javni konkurs za najbolje literarne i likovne radove učenika SMŠ „Zijah Dizdarević“ iz Fojnice, na temu: „Život fojničke kasabe u Zijinim pričama“. Nagrade je uručio Emir Habul, član Upravnog odbora Susreta i glavni i odgovorni urednik Godišnjaka Susreta.

Prva nagrada za najbolji likovni rad pripala je Karahmet Ameli, III2a SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica-Kiseljak. Treća nagrada za najbolji literarni rad pripala je Kršić Adni, III1 SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica, drugu nagradu osvojio jeTraljo Vedad, III1 SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica a najbolji literarni rad napisala je Neradin Sabina, III1 SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica koja je na akademiji pročitala svoj rad.

S obzirom da je jedno od osnovnih obilježja Susreta Zija Dizdarević konkurs za najbolju kratku priču/pripovijetku danas su dodjeljene i nagrade pobjednicima na ovom konkursu. Edin Pobrić, predsjednik žirija je saopštio prisutnima rezultate konkursa

„Ove godine je na konkurs pristiglo 68 priča, od kojih se izvojile tri priče. Treću nagradu je osvojio Vahid Duraković iz Bugojna, drugu nagradu je osvojio Ervin Mujabašić iz Živinica, a pobjednik je Magdalena Blažević iz Mostara

Priča koja je pobijedila na ovogodišnjim Susretima nosi naziv „Stražara broj 13“ koja je sastavljena od slika koje čine mozaik a govori o traumama koje se preživljavaju tokom rata, rečeno je prilikom dodjeljivanja nagrada. “U mojim pričama se radi o ženskim likovima, priče su smještene u Žepčei okolinu, gdje sam odrasla jer volim pisati o događajima sa distance“ kazala je u svom obraćanju pobjednic Konkursa Magdalena Blažević.

Svečanu akademiju su muzičkim numerama uljepšale članice Vokalnog ansambla „SRMA“.

Osim Svečane akademije ovog vikenda je u Fojnici, u sklopu Susreta, održan okrzgli sto o životu i djelu Tvrtka Kulenovića, a gost Susreta je bio Semezdin Mehmedinović sa kojim je razgovarao Enver Kazaz.

 

Novum.ba

Vezano: