FOTO/KUD ′Nakib Abdagić Kiban′ obilježilo 36 godina postojanja

U prelijepom ambijentu restorana&pizzerije Santos, proteklog vikenda održano je tradicionalno veče KUD-a "Nakib Abdagić Kiban" Donji Vakuf. Ove godine, društvo je proslavilo 36 godina postojanja.

Zahvalnice za pomoć u radu društva u protekloj godini, Senad Beganović rukovodilac KUD-a "Nakib Abdagić Kiban" uručio je Općini Donji Vakuf i općinskom načelniku Husi Sušiću, dr.Hamdiji Mlinareviću, predsjedniku PD Dubrave, Rijadu Haliloviću, Restoranu Santos, JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf, Espro Donji Vakuf i BH Telecomu.

Sjećanja i zapisi govore da se umjetnost njegovala na prostorima Donjeg Vakufa mnogo godina prije zvaničnog utemeljenja društva koje djeluje pod današnjim imenom.

Kroz tadašnja građanska društva djelovale su muzička i dramske sekcije. Bez obzira na dešavanja tokom svih proteklih godina kulturni život u našoj sredini nije se gasio. Stanovnici Donjeg Vakufa, grada na obalama Vrbasa čuvaju i njeguju tradiciju svog kraja godinama. Dokaz tome je i ovo društvo koje djeluje već 36 godinu i danas okuplja kroz različite sekcije više od 300 članova.

Niti jedna značajna manifestacija u Donjem Vakufu, gradovima SBK, pa i šire ne može se zamisliti bez učešća članova KUD „ Nakib Abdagić Kiban“ Donji Vakuf.

Stalno obogaćivanje kulturnih sadržaja rezultiralo je osnivanjem Kulturno – umjetničkog društva pod imenom „Janj“, a od 3.eg septembra 2008 godino Društvo mijenja ime u KUD „ Nakib Abdagić Kiban“.

Tadašnje društvo formirano je na inicijativu općinskog rukovodstva krajem 1982. godine, a aktivno je počelo djelovati u martu 1983. godine. I tada, za nešto više od tri godine svog aktivnog rada duštvo je opravdalo svoje postojanje. Broj članova rastao je iz godine u godinu, izbor sekcija je bio sve veći i veći, uspostavljena je saradnja sa školama, mjesnim zajednicama i drugim Kulturno – umjetničkim društvima.

Programska orijentacija zasnivala se na očuvanju folklornih i drugih kulturnih tradicija naroda ovog kraja. Daske koje život znače na pozornici radničkog doma postale su mjesto okupljanja članova dramske sekcije koja je bila okosnica donjovakufskog amaterskog pozorišta ustanovljenog krajem 80-tih godina. Pri Društvu je uspješno egzistirao muzički kurs za klavir, gitaru i harmoniku koji je kasnije stekao status niže muzičke škole.

Kroz Društvo je prošlo na stotine članova okupljenih u folklornoj, dramskoj, recitatorskoj, ritmičkoj sekciji.

Goste su do kasnih noćnih sati zabavljali YUBOX bend i Rijad Rahmanović.

Novum.ba

Vezano: