Prizori iz Vučjaka koji doslovno lede krv u žilama: Ovdje umiremo!

Oko 500 migranata u kampu Vučjak, nadomak Bihaća, već duže vrijeme boravi u uslovima koji nisu dostojni čovjeka. No, oni najteži dani za njih tek dolaze, s obzirom na to da je prvi snijeg već pao a temperature tokom noći se spuštaju i do 10 stepeni ispod nule, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa lokacije udaljene svega 15 kilometara od granice s Evropskom unijom (UN), traže da im se otvore granice i poručuju kako je njihov jedini cilj nastaviti put prema Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji i drugim evropskim zemljama.

U znak protesta, jer im se ne dopušta da pređu granicu, migranti već dva dana odbijaju obroke koje im dostavljaju volonteri Crvenog križa, kupaju se vodom koju dobijaju otapajući snijeg, a vrijeme u kampu običnu provode grijući se uz vatru naloženu od drveća prikupljenog u šumi.

Na sredini kampa Vučjak, u kojem borave i djeca od 13 i 14 godina, istaknuti su transparenti “Mi ovdje umiremo, neka nam EU otvori vrata”. Iako suočeni s nedostatkom pitke vode, velikim naslagama smeća, blatom koje im otežava kretanje, migranti odbijaju napustiti kamp. Jedino što žele jeste da im se dopusti da nastave svoj put.

Prije dva dana kamp je posjetila i povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je također poručila da se ovaj kamp mora zatvoriti još toga dana.

Novum.ba

Vezano:

Image