FOTO/Velika sala Reumala bila je premala: Mirhat Mračkić promovisao 'Priče iz mog kraja'

Večeras je u velikoj sali hotela Reumal u Fojnici održana promocija knjige „Priče iz mog kraja“ fojničkog učitelja Mirhata Mračkića. Moderator programa bila je novinarka Nadira Hurem, dok je recenziju priča uradila profesorica bosanskog jezika i književnosti Azra Memija.

Sala hotela Reumal bila je premala da primi sve zainteresirane za promociju knjige, a promociji je prisustvovalo oko 400 Fojničana koje je u cijelu promociju uveo Latif Močević

- Mirhat ima divan način da pripovijeda i kao njegov kolega iz škole uvijek sam uživala slušajući njegove priče, on jednostavno zna da drži tuđu pažnju. Bila sam oduševljena kada je odlučio svoje usmeno pripovijedanje prenijeti na papir i ostaviti za sljedeće generacije, rekla ja Memija.

- Počeo sam pisati na portalu udruženja Novum i ostao sam zapanjen koliko je ljudi čitalo moje priče. Kada bih napravio pauzu ljude je zanimalo zašto ne pišem što me iznenađivalo. Ovdje je 38 priča, a dio je ilustrovan, gdje mi je pomogao kolega Nazif Pamić. Priče govore o starim vremenima i običajima i ljudima koji nisu više među nama, objasnio je Mračkić i zahvalio se svima na podršci, a posebno kolegama iz OŠ „Muhsin Rizvić“ i svojoj porodici koja mu je bila prva kritika.

Na kraju je o djelu govorio i promotor Abdulah Sidran, jedan od najvećih bh. književnika, koji je Mirhatove priče pohvalio i uporedio ih sa sevdalinkama i bh. bladama koje govore o tradiciji i historiji BiH.

- Pogledajte salu Reumala u kojoj se pojavilo dvije trećine fojničke čaršije. Šalu na stranu ovo je impozantan broj za jednu književnu večer, i iako je Mirhat rekao da je ova gužva zbog moga dolaska, moram vam priznati da sam ubijeđen da bi sala bila ovako ispunjena i da ja nisam tu, rekao je Sidran pohvalivši nastojanje Mračkića da očuva identitet BiH kroz svoje priče.

Izdavanje prve Mračkićeve knjige pomogli su informativni portal Novum.ba, JP BH pošta, BH Telecom kao i hotel Reumal.

Novum.ba

Vezano: