Travničanka Biljana Lovrinić bira BiH

Bosna i Hercegovina se već duži period suočava sa problemom „odljeva mozgova“. Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi, Bosnu i Hercegovinu je u periodu 2013 – 2019 napustilo više od pola miliona stanovnika, tačnije 530.000.

Razlozi odlaska su već odavno poznati: loša ekonomska situacija, mito i korupcija, politička nestabilnost, niske plaće i loši uslovi rada.

Iako se smatra da se BiH nalazi u bezizlaznoj situaciji jer vlasti ne poduzimaju ništa, možemo naići na par pozitivnih ali i rijetkih priča koje ulijevaju nadu i pokazuju da je život u našoj državi ipak moguć. Nadu za bolje sutra stanovnici mogu pronaći u primjeru Biljane Lovrinić.

Rođena Travničanka, koja je prije 20 godina napustila BiH, vraća se nazad u svoju domovinu. Kao tinejdžer Biljana napušta BiH i odlazi u Hamburg a nakon toga u Cleverland (Ohaio, SAD).

U SAD dolazi u zadnjem razredu srednje škole i tu završava marketing, grafički dizajn i njemački jezik.

Osjetila je, kako kaže, potrebu da svojoj domovini vrati uslugu pa pokreće biznis. Prije 2 godine je osnovala firmu i kao jedinu prepreku smatra nedostatak razvitka digitalnog marketinga u našoj državi. Trenutno je u njenoj firmi zaposleno osmero ljudi.

Danas se ne sreće mnogo ljudi, kao što je Biljana, koji su spremni uložiti u BiH. Glavni problem je strah od neuspjeha. Iako omladina nailazi na velike nedaće ne treba odustajati jer je navjeći problem jedne države pasivno građanstvo.

Ljudi poput Biljane bi trebali biti uzor bosanskohercegovačkoj omladini.

Novum.ba/DW

Vezano: