Drama na sjednici Narodne skupštine RS-a

U Banja Luci je prekinuta posebna sjednica skupštine RS-a koja je održana sa samo 1 tačkom dnevnog reda – programom reformi koji je danas, prema riječima člana predsjedništva Željka Komšića prosljeđen u Brisel.

Dok je Dodik pokušavao da održi uvodni govor članovi opozicije su uzvikivali riječi “izdaja, podvala” ne dozvoljavajući mu obraćanje. Sukob cijele drame na skupštini odvio se zbog tvrdnji opozicije kako je dokument koji je narodnim poslanicima dostavljen na kolegijumu kada je zakazivana posebna sjednica skupštine lažan. Ove tvrdnje opozicije zasnovane su na činjenici da se u kasnijim popodnevnim satima pojavio dokument na engleskom jeziku koji sadrži 53 stranice što smatraju dokazom pokušaja obmane s obzirom da srpska verzija dokumenta ima samo 21 stranicu, te da se orginal drastično razlikuje od verzije prevoda koju su dobili na uvid.

Kako je za N1 izjavio Miladin Stanić predsjednik kluba SDS-a „Sve što pričaju Dodik i njegovi poltroni je laž. Gola laž. Mi iz SDS-a nismo za ulazak u NATO“ nastavljajući tvrdnje da pred sobom imaju falsifikovani dokument.

Vladajuća stranka SNSD tvrdi kako je verzija koju je objavio magazin „Žurnal“ lažan, te kako predstavlja neku stariju verziju navedenog dokumenta, iako ne daju obrazloženje kako su se na ovom dokumentu našli potpisi članova sva tri člana predsjedništva.

Nakon što je za vrijeme pokušaja predsjednika predsjedništva Milorada Dodika da održi govor, narodni poslanik Draško Stanivukić prišao noseći zastavice NATO-a pokušavajući da ih preda Miloradu Dodiku, u skupštini je izbio i fizički obračun. Minisatar unutrašnjih poslova Dragan Lukač je fizički nasrnuo na Draška Stanivukića nakon što mu je bacio papiriće u lice uz prijetnju kako će završiti kao zastavica NATO-a koju je Stanivukić bacio na pod.

Iako se više od 20 narodnih poslanika se javilo za riječ na ovoj posebnoj sjednici skupštine RS-a, nakon obraćanja predsjednika kluba SDS-a, Miladina Stanića, klub SDS-a je, uz obrazloženje da se plaše za vlastitu sigurnost, napustio sjednicu.

Novum.ba

Vezano: