459 mladih parova u Kantonu Sarajevo dobilo po 10.000 KM za kupovinu stana

Ovo je prva godina da niko ko je ispunio uslove neće ostati uskraćen za subvenciju.

"Prethodnih godina dešavalo se da više od stotinu ljudi koji ispunjavaju uslove ne dobiju sredstva, ali ove godine smo u potpunosti realizirali projekt da nijedna osoba koja je ispunjavala uslove nije ostala bez 10.000 KM kao subvencije za rješavanje prvog stambenog pitanja", rekao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović.

Dodao je i kako deset hiljada marka nije novac koji može riješiti stambeno pitanje, ali može biti od velike koristi mladim ljudima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje.

"To je novac koji može pomoći. Želio sam se potruditi da novac ostane u džepovima građana, a ne u nekim sumnjivim džepovima. Dali smo svoj maksimum. Ovog puta bih se zahvalio i ostalim članovima Vlade koji su na moje kontinuirano insistiranje da osiguram sredstva prihvatili izazov da ovo dovedemo do kraja", kazao je Filipović.

Jedna od dobitnica sredstava za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih Šejla Cocalić kazala je da, iako suma koja je dodijeljena nije dovoljna za rješavanje stambenog pitanja, ipak je znak da neko brine o mladima u našoj zemlji.

"Ovo nije iznos koji će riješiti stambeno pitanje, ovo nije iznos koji će riješiti čak ni dio stambenog pitanja, ali je iznos koji vraća vjeru u postojanje života u ovoj zemlji. Hvala svima koji su dali svoj doprinos. Za mene je ovo vijest godine u kojoj je gotovo pet stotina mladih nešto dobilo, neko im je pružio ruku i rekao: 'Vi živite ovdje, vi postojite ovdje'. Nadam se da će ovakvi projekti zaživjeti i u ostalim bh. kantonima", rekla je Cocalić.

Isplata sredstava će biti izvršena do kraja januara.

Novum.ba

Vezano: